Proiectul lui Rădulescu, de prescriere a incompatibilităților, adoptat.Merge la promulgare

Dora Vulcan | 16.05.2018

Deputații au adoptat proiectul inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care prevede că faptele săvârşite de demnitari, sub incidența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor.

Pe aceeași temă

 

 

Proiectul lui Rădulescu a fost semnat de peste o sută de parlamentari PSD  permite aleșilor locali să desfășoare activități în sectorul privat în domenii care nu au legătura cu atribuțiile de aleși locali., scrie Hotnews.ro.

 

 

Ce prevede proiectul:

 

"Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate."

 

"Faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil."

 

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice, a explicat în plen că prin această modificare "s-a făcut egalitate" între aleșii locali și prefecți în ceea ce privește posibilitatea de a desfășura activități în sfera privată.

 

Concret:

 

Alineatul (3) al art. 87 se modifică și va avea următorul cuprins:

 

"Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar artistice. Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municiăiului București pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuțiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului București, potrivit legii."

 

Proiectul a fost susținut de deputatul liberal Florin Roman în plen, însă liderul de grup Raluca Turcan a anunțat că liberalii au votat împotrivă.

 

Camera Deputaților este decizională, urmând ca proiectul să meargă la promulgare la președinte.

 

De menționat că la Camera Deputaților există un alt proiect legislativ, de modificare a Legii ANI, unde s-a votat de asemenea că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani.

 

Proiectul așteaptă un vot în plen, apoi va merge la Senat, care este for decizional.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22