Proiectul Monicai Macovei privind modificarea Legii partidelor, sustinut de PSD. Mihai Sturzu (TSD): Legea va permite fiecarui cetatean sa se poata conecta cu politica romaneasca

T.d. | 10.12.2014

Pe aceeași temă

Mihai Sturzu, liderul TSD, a depus alaturi de alti noua deputati PSD o initiativa legislativa de modificare a Legii partidelor. Proiectul prevede reducerea numarului minim necesar inregistrarii unui partid politic de la 25.000 membri la doar trei membri fondatori si a fost sustinut si promovat de europarlamentarul Monica Macovei, potrivit Adevarul.

Sturzu şi ceilalţi deputaţi PSD şu-au asumat, în calitate de iniţiatori, un proiect elaborat de un om de afaceri din Târgu-Mureş, Dan Maşca, proiect susţinut şi de europarlamentarul Monica Macovei.

Depun azi, alături de iniţiatorul de facto al acestei legi, Dan Maşca, o iniţiativă de modificare a Legii partidelor prin care în România vor putea fi constituite partide din doar trei persoane. Cred că această lege poate aduce oameni noi în politica din România şi cred că va servi cetăţenilor, astfel încât fiecare cetăţean să se poata conecta cu politica din România”, a spus Sturzu.

Acest proiect a fost semnat de zece colegi din PSD şi este susţinut public de Monica Macovei, Klaus Iohannis, Victor Ponta. Îmi doresc şi am încredere că va trece repede prin Parlament”, a adăugat Sturzu.

Iniţiativa legislativă modifică Legea partidelor politice nr 14/2003, abrogând, printre altele , prevederea potivit căreia pentru înregistrarea partidelor politice este necesară depunerea la Tribunalul Bucureşti a unei liste care trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti.

Totodată, iniţiativa legislativă propune, totodată, şi modificarea condiţiilor de dizolvare a unui partid politic.

Iniţiatorii consideră că prin adoptarea acestori modificări va fi încurajată participarea politică a cetăţenilor prin crearea partidelor „de jos în sus”, dar şi prin stimularea activismului politic la nivel local.
 

Initiativa Monicai Macovei

Şi europarlamentarul Monica Macovei vrea ca legislaţia să fie simplificată, pentru a nu mai fi nevoită să strângă 25 de mii de semnături.

Am cerut posibilitatea înfiinţării unui partid în România cu minimum trei membri, fără condiţionare geografică. Astăzi, cerinţa este de 25 de mii de membri, care trebuie să provină din 18 judeţe şi municipiul Bucureşti şi cu un anumit număr de membri în fiecare judeţ. Nu mai există o asemenea cerinţă nicăieri în Europa", a declarat fosta candidată la preşedinţie pentru RFI România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22