Proiectul OUG pentru folosirea infrastructurii SRI este gata, dar trebuie avizul CSAT

Iulian Popescu | 10.03.2016

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a explicat joi seara că a fost elaborat proiectul OUG ce va rezolva problema tehnică pentru a putea fi făcute inetrceptările necesare în dosarele penale după publicarea în monitorul oficial a Deciziei CCR care interzice SRI să mai aplice mandate de supraveghere.

Pe aceeași temă

 

În acest moment, în România nu există altă infrastructură pentru realizarea interceptărilor decât cea aflată în cadrul Serviciului Român de Informații. De aceea, a explicat ministrul Justiției, Raluca Prună, soluția pe care Guvernul o va adopta vineri seară, dacă primește avizul CSAT, este ca organele abilitate de urmărire penală să folosească această infrastructură.

 

Ședința CSAT este organizată abia vineri seara, fiindcă președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, sunt într-o vizită în Israel.

 

“Guvernul a lucrat la o Ordonanță de Urgență, în colaborare cu toate parchetele, Ministerul Public, DIICOT și DNA. Într-adevăr, mâine avem CSAT pentru că ne trebuie avizul, iar mâine seara, Guvernul va adopta această OUG.

România este în situația în care nu are altă infrastructură, în acest moment, în afara celei de la SRI, iar soluția este folosirea infrastructurii deja existente, dar cu eliminarea oricărei intervenții umane a celor de la SRI și cu implicarea exclusivă a acelor organe de urmărire penală care pot pune în executare aceste măsuri de supraveghere, așa cum a decis Curtea Constituțională a României.

Această OUG nu detașează efectiv procurori. Eu sper că, imediat după adoptarea ei, să fim în măsură să avem un corp de poliție judiciară, redus, dar care să fie la dispoziția procurorului și care să reprezinte elementul uman”, a spus Prună.

 

Referitor la suplimentarea bugetelor parchetelor, oficialul a subliniat că, deocamdată, prin OUG nu este necesar acest lucru. Cu toate acestea, Prună a susținut că este imperativ necesară organizarea unei dezbateri cu societatea civilă pe această temă.

 

“Deja porcurorii-șefi ai DIICOT și DNA au comunicat că este necesară o majorare a bugetelor, dar nu sunt în măsură să spun cert că se vor majora. Însă, este evident că punerea legislației în acord cu decizia CCR implică anumite costuri.

Ceea ce facem prin OUG este ca, la acest moment, să punem în acord legislația cu decizia CCR și să folosim ceea ce avem deja, adică infrastructura SRI. Amploarea este atât de mare încât trebuie să avem o dezbatere în societate, iar societatea să decidă dacă este suficientă infrastructura SRI sau nu”, a declarat ministrul Justiției.

 

“Cred că OUG, prin faptul că ceea ce propune este utilizarea unei infrastructuri care există, răspunde la această întrebare. Nu cred că va fi posibilă suplimentarea de buget în cursul acestui an. Acum e cert că putem funcționa exact în condițiile de siguranță ale cetățeanului. Eu pot asigura că OUG aduce exact ceea ce este necesar astfel încât activitatea de urmărire penală să nu fie afectată deloc”, a continuat Raluca Prună.

 

De asemenea, oficialul a informat că SRI este de acord cu soluția pe care o oferă această OUG și a explicat că infrastructura este cunoscută atât de procurori, cât și de judecători.

 

“Evident că am discutat cu SRI, ei sunt nu numai adiministratori, dar și proprietarii acestei infrastructuri. După ce am discutat cu parchetele, am discutat, evident, și cu ei. SRI este de acord să fie folosită infrastructura existentă în cadrul Serviciului.

Infrastructura nu este complet necunoscută celor care fac cercetare penală și nici judecătorilor. În 2011 și 2012, judecători ai ÎCCJ au fost și au văzut ce este această infrastructură. În ceea ce-i privește pe furnizorii de telefonie mobilă, ei au obligația să asigure punerea în executare a acestor mandate. Pentru ei este irelevant cine face cererea de executare a mandatelor. Ceea ce vine pe flux de la furnizori nu se va schimba”, este de părere ministrul.

 

Referitor la declarația directorului SRI, Eduard Hellvig, în care a arătat că “decizia CCR are un impact cert asupra securității naționale”, Raluca Prună a subliniat că vor exista anumite discuții în privința acestei probleme.

 

“OUG nu atinge cu absolut nimic cadrul de siguranță națională. Nu face decât să pună în acord ceea ce CCR a decis. O să analizăm declarațiile SRI despre această chestiune. Lupta împotriva terorismului este urgentă pentru că agenda europeană ne-o impune”, a mai spus ministrul Justiției.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22