Prolificii ”scriitori” romani din penitenciare surprind Europa

Silvia Simion | 04.01.2016

Cotidianul britanic ”The Guardian” trateaza subiectul cartilor scrise de detinuti, cu ajutorul carora gulerele albe condamnate reusesc sa-si rascumpere libertatea.

Pe aceeași temă

 

”The Guardian” relateaza ca Dan Voiculescu, "unul dintre cei mai bogati oameni din Romania si proprietarul mai multor posturi TV", a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru coruptie, in august 2014. De atunci, a scris nu mai putin de opt lucrari stiintifice - o realizare uimitoare conform oricaror standarde.

Oricat de impresionant ar suna, exista suspiciuni ca productivitatea sa nu ar fi fost motivata numai de zelul academic.

 

Potrivit legislatiei din Romania, detinutii pot scapa de 30 de zile de inchisoare pentru fiecare carte cu valoare stiintifica pe care o publica. Iar de aceasta oportunitate se folosesc multe "gulere albe" din penitenciare, intr-o perioada in care se desfasoara o campanie anticoruptie fara precedent.

 

"Legea a fost aceeasi de multi ani, insa nu am vazut asemenea abuzuri pana de curand", a declarat Laura Stefan, expert anticoruptie si fost director in Ministerul Justitiei.

" (Abuzurile - n.red.) vin intr-o perioada in care lupta anticoruptie din Romania a inceput sa produca condamnari", a continuat ea, citata de cotidianul londonez, preluat de ziare.com.

 

Potrivit Administratiei Penitenciarelor din Romania, 415 lucrari stiintifice au fost publicate de catre detinuti de la inceputul lui 2013 pana pe 9 decembrie 2015. In 2012, au fost doar sapte.

 

Exista suspiciuni solide ca multe dintre volume sunt scrise de alte persoane - sau cel putin masiv ghidate din exterior de catre anumiti cercetatori - care ulterior inmaneaza textul prizonierilor. Acestia din urma il scriu de mana (pentru ca este preferabil sa fie un manuscris, nu un text deja printat) si platesc o editura pentru a-l publica intr-un lot redus de doar cateva sute de exemplare.

 

In prezent, rigoarea academica in cazul acestor lucrari este redusa, comisiile de eliberare conditionata din inchisori fiind deseori lasate sa decida pe cont propriu.

 

In aprilie 2015, omul de afaceri George Copos, care executa o pedeapsa de patru ani de inchisoare, a fost acuzat ca a plagiat in cartea pe care a scris-o in timpul detentiei, "Aliante matrimoniale in politica principilor Tarii Romanesti si Moldovei intre secolele XIV-XVI". Intre timp, el a fost eliberat.

 

Potrivit lui Catalin Parfene, un istoric care si-a scris disertatia pe aceasta tema in 2005, lucrarea lui Copos "are o structura identica, aceeasi abordare istorica, acelasi tip de argumentatie, expresii si pasaje similare si o structura identica a ideilor".

 

Totodata, Parfene a sustinut ca lucrarea lui Copos a fost coordonata de acelasi profesor. Istoricul a aflat asta doar pentru ca o singura copie a cartii a fost trimisa Bibliotecii Nationale, dupa cum prevede legea, toate celelalte exemplare fiind aparent cumparate de catre autor.

 

In iunie anul trecut, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca formeaza o noua comisie de experti pentru a evalua cele doua lucrari, insa chiar si daca decizia va fi impotriva lui Copos, este putin probabil ca acesta se va intoarce in penitenciar pentru a executa restul de 30 de zile de pedeapsa.

 

In total, Copos a scris cinci carti in cele 400 de zile petrecute in spatele gratiilor. De asemenea, omul de afaceri a fost eliberat conditionat pentru ca avea peste 60 de ani si pentru ca a lucrat in atelierul de dulgherie al penitenciarului.

 

Totodata, Gigi Becali si-a redus "sederea" in inchisoare dupa ce a scris doua carti, dintre care una este despre relatia cu echipa de fotbal pe care o detine, FC Steaua Bucuresti.

Si fostul deputat Nicolae Vasilescu a scris noua carti in inchisoare din 2014 pana acum, in timp ce omul de afaceri Dinel Staicu a publicat sapte volume in aceeasi perioada.

 

In ultimele luni, oficialii anticoruptie din Romania au atras atentia asupra acestei portite legislative si au facut presiuni pentru corectarea ei.

 

"Nimeni nu verifica valoarea stiintifica a lucrarilor sau daca (detinutii - n.red.) au timp sa scrie aceste carti", a spus Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA.

 

"Acestia scriu opt, noua, zece carti fara valoare stiintifica, insa tot isi pot reduce pedepsele. Asta afecteaza indirect lupta impotriva coruptiei", a mai precizat Kovesi.

 

DNA vrea reguli mai aspre pentru "scriitorii" din inchisori

 

DNA a propus modificarea legii in aprilie 2015, insa pana acum a ramas neschimbata, iar detinutii continua sa profite de pe urma ei pentru a iesi mai devreme de dupa gratii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22