Promisiune încălcată: Dragnea anunță abandonarea TVA zero pentru locuințe și publicitate

Dora Vulcan | 30.05.2017

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a confirmat marți că va renunțat la promisiunea privitoare la TVA zero pentru locuinte si la publicitatea pentru presa. Acestea au fost promisiuni cu care PSD a câștigat alegerile parlamentare din iarna anului trecut.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Dragnea și-a motivat abandonul prin faptul că reprezentați din domeniul publicității - fără să spună care și ce-i recomandă - i-ar fi spus că ”măsura poate avea si efecte perverse".  "Din moment ce ei care erau beneficiarii nu erau de acord ramanem doar cu zero la inputurile din Agricultura", a motivat Dragnea.

 

 

 

 

Context

 

 

  • Dragnea:”nu facem binele cu forța”.PSD încalcă promisiunea cu TVA 0% la locuințe și publicitate

 

 

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat încă din 27 aprimie ca PSD ar putea renunta la proiectele privind introducerea TVA zero pentru achizitia de locuinte si pentru publicitatea din presa. El dă vina pe firmele de imobiliare și spune că nu vrea să facă bine cu forța.

 

 

 

Dragnea spune că firmele din imobiliare au spus ca TVA zero le-ar provoca probleme de cash-flow, obligandu-le sa astepte 1-2 ani recuperarea TVA. 

 

 

 

"Saptamana viitoare voi avea ultima discutie cu colegii din comisiile din specialitate. Se pare ca agentii comerciali din domeniu au o temere justificata ca vor avea probleme cu cash-flow-ul pentru ca o sa aiba de recuperat TVA. Am cerut Ministerului Finantelor sa gaseasca pana saptamana viitoare o modalitate sa vedem daca se poate rezolva aceasta problema, sa nu ajunga firmele din domeniu sa astepte sa-si recupere banii 1-2 ani. Exista varianta sa se recupereze imediat TVA - iar daca in 30 zile nu e rambursat, atunci sa curga imediat penalitati.  Daca nu gasim solutii, varianta e sa renuntam la idee. Dar nu as vrea sa renuntam, sa ne impiedicam de acest detaliu birocratic", a spus Dragnea, citat de Hotnews, despre proiectul de lege privind TVA zero la tranzactiile cu locuinte. Reamintim ca la Senat a fost depus acest proiect de lege, dar nu a intrat nici pana acum in dezbatere.

 

 

 

Dragnea a spus ca PSD ar putea renunta si la proiectul privind TVA zero la publicitatea pentru presa. El a motivat prin faptul ca furnizorii de publicitate ar urma sa scada sumele investite in reclama exact cu cuantumul scaderii TVA.

 

 

 

"Daca cei carora ne adresam nu vor, nu facem binele cu forta. TVA zero a fost gandita in conditiile in care sumele din publicitate care sa ajunga in presa cresteau. Dar multi oameni din presa au vorbit cu oameni din publicitate, care au vorbit cu furnizorii de publicitate, si au spus ca daca scade TVA vor scadea si ei sumele, deci nu are rost. Saptamana viitoare vom lua o decizie finala", a spus Liviu Dragnea.

 

 

 

 

 

  •  Propunerea lui Liviu Dragnea: locuințele, inclusiv vilele, vor fi scutite de plata TVA

 

 

 

Șeful PSD a anunțat la sfârșitul lunii februarie că vrea TVA zero pentru livrarea de locuinţe, în condițiile în care în prezent se prevede că TVA este de 5%, dacă suprafața utilă a acesteia este mai mică de 120 de metri pătrați, iar valoarea nu depășește 100.000 de euro. Relaxările propuse de şeful PSD vin în contradicţie cu rezultatele proaste privind colectarea veniturilor la buget în prima lună a anului.

 

 

 

 

De cotă zero TVA ar urma să beneficieze și serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media, potrivit unui proiect legislativ al șefului PSD, transmite Digi 24.

 

 

 

Proiectul mai prevede majorarea până la 300.000 lei a plafonului de scutire de la plata TVA. Liderul PSD Liviu Dragnea a depus miercuri un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal care prevede aplicarea cotei de TVA zero pentru mai multe livrări de bunuri şi servicii, printre care livrarea locuinţelor către persoane fizice, livrarea de clădiri destinate a fi case de copii sau cămine de bătrâni, servicii de difuzare de publicitate prin mass-media, dar şi livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide. O alta prevedere constă şi majorarea până la 300.000 lei a plafonului de scutire de la plata TVA. 

 

 

 

 Se stabileşte aplicarea cotei zero de TVA pentru:

 

  • livrarea de locuinţe pentru persoanele fizice
  • livrarea de construcţii destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap
  • livrarea de clădiri către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei
  • serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media
  • livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

 

 

 

Dragnea susţine, în  expunerea de motive, că măsura are în vedere "sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru clădirile utilizate în scopuri sociale, precum şi facilitarea accesului populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA".

 

 

 

 Pe de altă parte,  potrivit Regulilor Uniunii Europene, cotele reduse de TVA  nu pot fi mai mici de 5%, cu excepţia unor "cote speciale" pentru o "perioadă de tranziţie". "Cotele Speciale”se referă la excepţii multiple la regulile de bază. În mare parte din motive istorice şi sub anumite condiţii, multe ţări UE au primit aprobare să iasă din aceste reguli pentru o perioadă de tranziţie, cu scopul de a permite alinierea graduală a legilor naţionale cu Directiva TVA, până la adoptarea definitivă a cotelor de TVA convenite de către toate ţările UE", potrivit Comisiei Europene.

 

 

 

Propunerile șefului PSD nu țin seamă de rezultatele proaste privind veniturile colectate la bugetul de stat. Acestea sunt cu 5% mai reduse în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016, în condiţiile în care încasările din TVA au fost cu 20% mai mici, conform unor surse apropiate Ministerului de Finanţe.

 

 

 

Paradoxal este faptul că Guvernul prevede în legea bugetului o creştere a veniturilor la bugetul general consolidat în 2017 de 14% în valoare nominală faţă de anul anterior.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22