Propunerea pentru șefia DNA, Adina Florea, a primit aviz negativ de la CSM. Toader insistă

Redactia | 08.10.2018

Procurorul Adina Florea, propunerea ministrului Justitiei pentru conducerea DNA, a primit luni aviz negativ de la CSM. În loc să-și prezinte mult lăudatul proiect de management al direcției, Florea s-a lansat într-un lungă serie de acuzații la adresa Laura Codruța Kovesi.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Avizul este consultativ, ministrul Tudorel Toader declarând că nu va ține cont de poziția CSM. Decizia finală îi aparține președintelui Klaus Iohannis. Avizul negativ a fost adoptat cu votul de 6-1, printre cei care au votat numărându-se și ministrul Tudorel Toader, cel care a propus-o ca șefă a DNA.

 

Aleasa lui Tudorel Toader, care a ales-o după propriile criterii pentru funcția de procuror-șef al DNA, a făcut acuzații grave la adresa activității procurorilor anti-corupție, care în viziunea au făcut doar show, plimbând inculpați în cătușe la TV și a făcut din infractori, vedete.

 

Dovezi nu deține să-și susțină acuzațiile dar așa a văzut la televizor, plus informații din spațiul public la care se adaugă mărturii ale politicienilor care au fost cercetați penal.

 

În ce priveşte protocoalele Parchet – SRI, Adina Florea a declarat că, în opinia ei, acestea au adăugat la lege.

 

Mai mult, obiectul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu, ci de a investiga infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu, a afirmat luni Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DNA, potrivit

 

Mai mult, ea a facut si afirmatii extrem de grave pentru un procuror. Ea a spus ca nu a fost niciodata un procuror independent (ulterior a precizat ca s-a exprimat gresit), a laudat unele modificari aduse Legilor Justitiei si a spus ca ea crede ca loialitatea procurorilor trebuie sa fie fata de institutiile statului, incluisv fata de Parlament. Asadar, Florea a spus ca ea ar fi mers in locul lui Kovesi sa fie audiata intr-o comisie Parlamentara si, daca acea comisie i-ar fi cerut, ar fi oferit dosare clasate.

 

Despre subiecte sensibile - modificarile Codurilor Penale, pozitia Comisiei de la Venetia, a GRECO, criticile a mii de magistrati la adresa reformei din Justitie asa cum se doreste sa fie facuta de catre coalitia de Guvernare - Florea a evitat sa isi asume o pozitie, insistand ca "procurorul aplica legea, nu o comenteaza".

 

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a luat apararea si in timpul audierii, avand mai multe interventii. La final s-a declarat, "fara sa se antepronunte", foarte multumit de raspunsurile date de Florea. De fapt, antepronuntarea lui Toader s-a produs in urma cu mai mult timp, cand a anuntat ca, indiferent daca CSM va da sau nu aviz pozitiv, el va trimite oricum propunerea presedintelui Klaus Iohannis.

 

Data trecuta, audierea lui Florea fusese amanata pana la lamurirea situatiei privind sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la dosarul legat de provenienta protocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Valcov

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22