Propunerea României de comisar, Adina Vălean, a fost acceptată în Comisia de transporturi a PE

Laurentiu Gheorghe | 14.11.2019

Comisia de transporturi a Parlamentului European a votat-o cu 36 de voturi „pentru” pe Adina Vălean, propunerea României, pentru postul de comisar european pentru Transporturi.

Pe aceeași temă

Au votat în favoarea sa aproape toate grupurile politice, mai puțin extremiștii de la Identitate și Democrație, iar Verzii ar fi vrut informații suplimentare în scris înainte de a-și da votul.

De asemenea, Thierry Breton, propunerea Franței de comisar pentru Piața internă a primit și el aviz pozitiv în urma audierii din Comisia de specialitate.

În schimb, Oliver Várhelyi, candidatul Ungariei pentru postul de comisar european pentru politica de vecinătate, a fost respins în primă fază la audierile de azi din comisia de specialitate a Parlamentului European (detalii aici).

Votul de încredere pentru învestirea Comisiei Europene condusă de Ursula von der Leyen este programat pentru 27 noiembrie în plenul Parlamentului European care se va reuni la Strasbourg.

În cadrul audierilor, Adina Vălean a declarat că reducerea emisiilor în aviație trebuie să fie realizată prin măsuri combinate, iar introducerea unei taxe pe kerosen nu poate fi exclusă.

„Trebuie să ne analizăm foarte bine (eventualitatea introducerii unei taxei pe kerosen) întrucât există, de asemenea, consecințe sociale. (…) Atunci când introduci o taxă nouă există riscul ca prețurile să crească”, a explicat Vălean, răspunzând unei întrebări referitoare la cât de oportună ar fi o taxă europeană pe combustibilul folosit de avioane.

O altă temă abordată în timpul audierii a fost directiva privind muncitorii detașați, tratați de multe ori necorespunzător de către angajatorii lor. Un eurodeputat a întrebat-o pe Adina Vălean dacă nu cumva există o contradicție între ”ambițiile umaniste și dorința de dezvoltare”.

„Nu văd nicio contradicție în această privință. Trebuie să continuăm toate inițiativele privind dezvoltarea inteligentă. Când vorbiți despre mobilitate, nu-mi amintesc de vreun alt dosar care să fi creat mai multe divizări în acest parlament. Pot să vă asigur că nu mă voi da la o parte de la a lucra pentru eliminarea fraudelor și a abuzurilor”, a răspuns Vălean.

În încheierea audierii sale în TRAN, Adina Vălean a subliniat că este nevoie de o abordare cuprinzătoare în vederea promovării unui mod durabil de transport în Uniunea Europeană şi a promis că va coopera strâns cu Parlamentul European pentru a identifica problemele şi a găsi cele mai bune soluţii pentru sectorul european al transporturilor.

Premierul Ludovic Orban a felicitat-o pe Adina Vălean printr-un mesaj pe Facebook:

„Împreună cu președintele Iohannis am făcut alegerea potrivita, am desemnat un candidat competent in persoana Adinei Vălean, care a confirmat in toate comisiile in care a fost audiata. In Comisia JURI a primit aviz unanim din partea membrilor, in Comisiile reunite pentru Afaceri Europene din Parlamentul României a primit 25 de voturi pentru si 3 abțineri, iar astăzi, in Comisia de Transporturi si Mediu din Parlamentul European, a primit aviz pozitiv cu 36 de voturi. Asta înseamnă responsabilitate fata de Romania. Felicitări si succes, Adina Vălean!”, a scris Orban pe Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22