Protest al comunitatii greco-catolice din Romania

Gelu Trandafir | 12.02.2009

Pe aceeași temă

Comunitatea crestinilor greco-catolice din Romania protesteaza fata de propunerea legislativa privind regimul juridic al bunurilor imobiliare apartinand cultelor greco-catolic si ortodox.

Asociatia Generala a Romanilor Uniti (AGRU) isi exprima protestul fata de o propunere legislativa privind "regimul juridic al bunurilor imobiliare apartinand cultelor greco-catolic si ortodox". Potrivit principalei organizatii a credinciosilor greco-catolici, propunerea "neaga dreptul fundamental la proprietate si pune sub semnul intrebarii insasi fiinta comunitatii greco-catolice". AGRU cere retragerea proiectului, apeland la "intelepciunea si bunavointa celor in masura sa ofere o solutie adecvata".

Proiectul initiat de trei parlamentari PD in 2007 (Daniel Buda, Ioan Oltean si Augustin Zagrean) a fost respins de Senat, a primit aviz negativ din partea guvernului si comisiilor parlamentare. |n februarie 2008, plenul Camerei Deputatilor a evitat respingerea definitiva, retrimitand propunerea legislativa in Comisia juridica, pe agenda careia a reaparut in ianuarie 2009, alaturi de alte 185 de proiecte.

|ntr-o scrisoare catre parlamentari, episcopul Mihai Fratila a aratat ca Biserica Greco-Catolica nu a fost consultata si ca proiectul, bazat pe "principiul proportionalitatii", "dispune, in esenta, ca tot ceea ce statul comunist a confiscat de la Biserica Greco-Catolica in 1948 sa ramana definitiv in proprietatea cultului ortodox cu motivatia ca acest cult este majoritar".

La sfarsitul lunii trecute, printr-o scrisoare adresata presedintelui Romaniei si primului ministru, Sinodul Episcopilor Greco-Catolici si-a exprimat "consternarea" privind reaparitia proiectului pe ordinea de zi a Comisiei juridice. Greco-catolicii au fost indemnati la post si rugaciune pe 11 februarie 2009.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22