Protest al muzeografilor pe treptele Muzeului Naţional de Istorie: "Suntem muzeu, nu CAP"

Dora Vulcan | 20.05.2017

Angajați din muzeele publice protestează pe treptele Muzeului din faţa Muzeului Național de Istorie a României, nemulțumiți de "caracterul discriminatoriu" al OUG 2/2017 și de proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Pe aceeași temă

 

 

 

Aceștia au pancarte pe care scrie "Suntem muzeu nu CAP-eu", "Cercetare fără bilet de voie", "Nu respectați patrimoniul = nu respectați neamul", "35 de ani muzeograf=1350 pensie", "Rușineeee! Va bateți joc de istorie" și scandează "Muzeele nu sunt de rangul trei", transmite Agerpres.

 

 

 

Potrivit lui Decebal Vleja, președintele sindicatului Muzeului Național de Istorie, numărul redus de participanți la protest se datorează faptului că în muzee sâmbătă se lucrează.

 

 

 

În jurul orei 14:00, protestatarii vor pleca spre Ministerul Culturii, însă Vleja a precizat, pentru Agerpres, că nu se așteaptă să intre la discuții cu vreun oficial.

 

 

 

Într-un comunicat de presă remis Agerpres de Cartel Alfa, sindicaliștii atrăgeau atenția "asupra celor 5.500 de salariați la nivel național din muzeele publice și din instituțiile ce gestionează patrimoniul cultural național (muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, personal auxiliar), care reprezintă o categorie profesională ignorată de toate măririle salariale, discriminată abuziv și ostentativ de OUG 2/2017, buimăcită și mai tare de OUG 43, ce creează dezechilibre și frustrări majore. Proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice plasează această categorie importantă de bugetari într-o poziție discriminatorie, nedreaptă și injustă. Patrimoniul este considerat chestiune de securitate națională, dar slujitorii lui sunt condamnați la sărăcie, boli profesionale, condiții de lucru, de cele mai multe ori greu de imaginat în lumea civilizată. De cele mai multe ori, personalul din muzee este măcinat de boli profesionale specifice, ultimii ani înregistrând chiar o serie de decese, din rândul mai ales al conservatorilor și restauratorilor, pe fondul unei injuste recunoașteri sociale și a unei salarizări aproape de minimul pe economie'.

 

Manifestanții vor staționa în fața sediului Ministerului Culturii și Identității Naționale între orele 15:00 — 16:30, prezentându-și revendicările.

 

Pe lista revendicărilor celor care activează în domeniu se află, printre altele: realizarea unei grile de salarizare, pentru personalul bugetar din muzee, care să aibă la bază o analiză corectă și transparentă a întregii situații actuale; renunțarea la diferențele de salarizare existente și preconizate între personalul angajat în muzeele naționale și restul instituțiilor muzeale din România; principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare și instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeași activitate și are aceeași vechime în muncă și în funcție; principiul egalității, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală; principiul importanței sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activității și nivelul studiilor. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22