Protest al Retelei Nationale a Muzeelor din Romania la Noaptea Muzeelor 2015: Ce muzee pot fi vizitate in Bucuresti?

P.c. | 16.05.2015

Pe aceeași temă

30 de muzee si 20 de organizatii culturale vor fi deschise, in Noaptea Muzeelor 2015, la Bucuresti, in seara zilei de 16 mai. Editia din acest an va fi insotita de un protest initiat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR), relateaza ziare.com

 

Muzeele participante la protest vor prezenta un obiect acoperit cu o panza neagra, pentru a-i atentiona pe vizitatori ca este foarte probabil ca, in curand, acel obiect sa nu mai poata fi admirat din cauza ritmului cu care dispar, prin retrocedari, muzeele si colectiile muzeale in Romania.
 

"Peste 110 muzee, din 77 de localitati si 60 de organizatii culturale, din 45 de localitati sunt gata retrocedate sau aflate in curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate inca solutii alternative de functionare, situatie unica in Europa si poate chiar in lume", a declarat, la conferinta de presa dedicata anuntarii evenimentului, Dragos Neamu, directorul executiv al RNMR.
 

In cadrul evenimentului, sub genericul "Priveste arta, arta te priveste", Muzeul National de Arta al Romaniei propune spre vizitare, la sediul central, pe langa Galeria Nationala si "Galeria de ne (uitat) ". Aici vor fi expuse rame ale unor tablouri retrocedate in ultimul timp de institutie. De asemenea, la Muzeul Colectiilor de Arta, va putea fi admirata expozitia "Comori de arta din colectia prof. I. Chiricuta".
 

Muzeul National de Istorie a Romaniei propune doua programe de vizitare, unul de zi, cu plata, si un altul de noapte, gratuit, intre orele 16,00 si 02,00. De asemenea, vor fi organizate ateliere de educatie muzeala, parada costumelor de epoca, ghidaje tematice in expozitiile permanente Tezaur Istoric, Lapidarium - Copia Columnei lui Traian si in expozitiile temporare, spectacole de muzica si dans. Si aici va fi expusa, ambalata, o piesa de exceptie din colectiile institutiei.
 

Muzeul National al Literaturii Romane va avea deschisa Casa Memoriala "Tudor Arghezi", in timp ce Muzeul Municipiului Bucuresti va oferi spre vizitare, in premiera, opt sedii muzeale.


In cadrul Muzeului National al Taranului Roman, vor fi deschise expunerea permanenta si expozitiile temporare, in curtea muzeului noctambulii fiind asteptati la o serie de proiectii in aer liber.
 

"Armenia in cartografia veche" este expozitia deschisa la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, la vernisaj fiind invitat ambasadorul Republicii Armenia in Romania, Hamlet Gasparian, in timp ce, la Centrul National al Dansului, vizitatorii vor putea admira un inedit muzeu al dansului clasic si contemporan.


Muzeul Bancii Nationale a Romaniei va prezenta, in intervalul 19,00 - 23,00, o mini-expozitie inedita, intitulata "Aur din Tezaur", care va prezenta vizitatorilor exponatele sale vedeta, lingourile de aur de tezaur. Primii 100 de vizitatori vor primi un suvenir din partea organizatorilor.
 

La Muzeul National "George Enescu", oaspetii sunt asteptati la Aeroportul ONIRIA, locul in care evenimentele artistice programate ofera vizitatorilor posibilitatea de a calatori pe teritoriul imaginatiei prin muzica, arta vizuala si performance art.
 

Muzeul de Arta Veche Apuseana propune spre vizitare o mostenire care cuprinde si 35 de obiecte clasate in categoria Tezaur a patrimoniului national, in timp ce, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", oaspetii sunt asteptati la "Dupa-amiaza muzeelor", publicul fiind invitat la spectacole de muzica si dans popular romanesc, un targ al mesterilor populari, ateliere de creatie.
 

Centrul National Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, care va ramane deschis pana la ora 24,00, va prezenta trei expozitii temporare si un program de muzica klezmer sustinut de actrita Maia Morgenstern. Intre orele 18 - 24 va fi asigurat transport tur-retur de la statia de metrou Piata Victoriei, cu autobuze care pleaca din 30 in 30 de minute.
 

Noaptea Muzeelor 2015 este sarbatorita de un numar mare de muzee din toata tara, orasele Iasi si Galati alaturandu-se Bucurestiului in organizarea unor evenimente culturale nocturne.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22