Protest în Piața Victoriei, susținut de adepți ai teoriilor conspiraționiste și filoruși

Laurentiu Gheorghe | 15.05.2020

În Piața Victoriei protestează 200 de persoane, fără măști, care susțin teoriile conspiraționiste promovate de propaganda Rusiei. Adrian Severin este și el prezent.

Pe aceeași temă

Pe rețelele de socializare a fost lansată încă de joi seară o chemare la un miting de protest pentru vineri la ora 17:00 „anti-dictatură” împotriva măsurilor restrictive impuse de un guvern care dorește să preia puterea absolută. Starea de urgență și cea de alertă fac parte dintr-o conspirație mondială, condusă de George Soros, Bill Gates etc, la care a aderat și Klaus Iohannis și Guvernul Orban pentru a înrobi poporul român, să impună un guvern mondial, își motivează ei protestul.

În jurul orei 18:00 se strânseseră aproximativ 200 de persoane, care ostentativ nu poartă nici măști de protecție, se îmbrățișează și ignoră interdicția organizării mitingurilor și adunărilor populare în perioada stării de alertă.

Fostul europarlamentar PSD, fost ministru de Externe, Adrian Severin, condamnat pentru corupție, adept al teoriilor conspiraționiste s-a amestecat și el printre prostatari. La fel și Bogdan Stanoevici, fost candidat la președinție.

Un protest asemănător a avut loc în urmă cu o zi, în Bulgaria, la inițiativa unui partid pro-rus. În jur de 2.000 de susţinători ai unui partid ultranaţionalist şi pro-rus bulgar au mărşăluit joi prin centrul Sofiei, acuzând guvernul pentru restricţiile impuse în combaterea epidemiei de COVID-19, potrivit Agerpres.

G4Media a scris că personaje promotoare a propagandei rusești, precum Iulian Capsali, Dan Chitic, promovați de site-ul Sputnik.md și ActiveNews promovează o chemare la protest împotriva „dictaturii” și care neagă existența coronavirusului. Protestul organizat pentru astăzi, la ora 17.00, în Piața Victoriei, cere demisiile liderilor politici și pretinde că nu există coronavirusul. Organizatorii dau ca exemplu Bulgaria, unde ieri a avut loc un protest similar organizat de un partid pro-rus, potrivit Europa Liberă.

Organizatorul protestului este un cont nou de Facebook, creat în 6 mai, al unei mișcări numite Frontul Civic Unit. Pe pagina de Facebook nu există nici un detaliu legat de membrii mișcării, dar ritmul postărilor este susținut, iar direcția principală este dată de linia anti-occidentală și contestarea existenței coronavirusului. În plus, așa-zisul Front demască permanent presupusa ”dictatură” din România.

De remarcat că Frontul cere explicit organizarea în România a unor proteste similare cu cele din alte state UE, în care protestatari radicali au cerut violent eliminarea restricțiilor. În Germania, conducerea Partidului Social Democrat din Germania (SPD, partid de stânga care formează alături de CDU, marea coaliție de guvernare în Germania) a avertizat în legătură cu existenţa unor forțe radicale care vor să destabilizeze societatea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22