Protest spontan al grefierilor împotriva abrogării pensiilor speciale. Instanțele sunt blocate

Laurentiu Gheorghe | 18.12.2019

Mii de grefieri din întreaga țară protestează spontan în fața instanțelor și parchetelor din întreaga țară împotriva legii ce le abrogă pensiile speciale. Activitatea este blocată la nivel național.

Pe aceeași temă

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri dimineață, că dorește să aibă un dialog cu aceștia, subliniind că este „solidar Guvernului Orban” și că „lucrurile nu se pot rezolva peste noapte, (...) în ceea ce privește finațele făcute praf de PSD”.

Motivul protestului spontan îl reprezintă soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților de adoptare a proiectului de lege care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar, conform unui comunicat al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD).

„Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019”, subliniază sursa citată.

Sindicaliștii grefierilor susțin că, deși Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților miercuri.

„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze o primă acțiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, conchide Sindicatul grefierilor.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că dorește să aibă un dialog cu aceștia, subliniind că este „solidar Guvernului Orban” și că „lucrurile nu se pot rezolva peste noapte, (...) în ceea ce privește finanțele făcute praf de PSD”.

„Acest Guvern, cu care sunt solidar, încearcă să scoată activitatea administrativă a țării din impas în care l-a dus politica PSD și în ceea ce privește finanțele țării făcute praf și în ceea ce privește legislația Justiției făcută praf și în ceea ce privește coeziunea sistemului judiciar făcută praf. Nu se pot rezolva lucruri peste noapte, dar avem răbdare, vom avea dialog, vom găsi împreună soluțiile”, a spus Predoiu.

Ministrul Justiției a făcut precizări și cu privire la semnalul de alarmă tras de CSM. Consiliul a precizat, într-un comunicat de marți, că nu va tolera afectarea statutului magistraților dacă va fi eliminată pensia de serviciu, subliniind că aceste plăți demonstrează că independența justiției include și securitatea financiară a corpului judecătorilor și procurorilor.

„Aceeași politică voi avea și vis-a-vis de CSM, de deschidere către dialog, voi asculta punctele de vedere , le voi transmite Guvernului, dar subliniez că sunt solidar cu prim-ministrul și cu Guvernul din care fac parte, în încercarea de a redresa o situație grav avariată de guvernarea PSD. Acesta cauze vin din trecut. Situația de azi nu s-a creat peste noapte. Sunt multe lucruri care au contribuit la această criză, poate și frământările din sistemul judiciar, poate și lipsa de coeziune din sistemul judiciar, poate și excesele în anumite cazuri care au fost mediatizate, care privesc drepturile salariale. Toate acestea au alcătuit un cocktail pe care vechea guvernare nu numai că nu le-a rezolvat, ci l-a acutizat prin lipsă de implicare și prin ascunderea problemelor grave din sistem”, a susținut ministrul Justiției, la intrarea în CSM.

Camera Deputaților are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Camera Deputaților este for decizional pe proiectul de lege.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22