Proteste ale sindicatelor din sănătate, învățământ și poliție în fața Guvernului și Parlamentului

Redactia | 08.06.2023

Trei proteste ale sindicaliștilor din educație, sănătate și poliție se desfășoară simultan, joi, fiind o premieră în România ultimilor ani.

Pe aceeași temă

Profesorii sunt în a treia săptămână de grevă generală, iar joi cadrele didactice din Cluj sunt din nou în stradă și s-au adunat în Piața Unirii de unde au plecat într-un marș de protest pe Bulevardul Eroilor.

După profesori, și angajații din sănătate au ieșit joi în stradă, marile nemulțumiri fiind legate, în principal, de salarii și sporuri, dar și de blocarea angajărilor în sistem după adoptarea de către Guvern a „Ordonanței austerității”, în luna mai.

Peste 2.000 de angajați din sănătate au protestat vineri în fața Guvernului, plecând apoi în marș spre Parlament, via Ministerul Sănătății. În același timp, poliţişti de penitenciare protestează și ei în faţa reprezentanţei Comisiei Europene în România, nemulţumiţi de condiţiile impuse de Bruxelles în ceea ce priveşte modificarea Legii pensiilor militare.

La protest - organizat de federația sindicală Solidaritatea Sanitară - participă în special asistente, infirmiere și personal TESA, nu și medici. În paralel, poliţiştii de penitenciare protestează, de la ora 11.00, în faţa reprezentanţei Comisiei Europene în România, nemulţumiţi de condiţiile impuse de Bruxelles în ceea ce priveşte modificarea Legii pensiilor militare. „Comisia Europeană şantajează Parlamentul României să adopte Legea pensiilor militare în forma dorită de Bruxelles, altfel ţara noastră nu va mai primi aproximativ 1,4 miliarde de euro. Guvernul a vândut apărarea, ordinea publică şi siguranţa românilor pe 1,4 miliarde de euro, bani care nu se vor duce în spitale, şcoli sau autostrăzi, ci în buzunarele firmelor de partid”, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

La mitingul angajaților din sănătate sunt sindicaliști din toate colțurile țării - Mureș, Cluj, Ialomița, Brașov, Constanța, Giurgiu. După ce au manifestat în fața Guvernului, protestatarii au pornit după ora 13 spre Parlament, blocând Calea Victoriei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22