Proteste de Ziua Națională, în Piața Victoriei. Tăriceanu: se uită pe Facebook și cred că știu totul

Redactia | 02.12.2018

Circa 2000 de oameni au protestat în Piața Victoriei și au cerut demisia Guvernului de Ziua Națională. Tăriceanu spune despre protestatari că nu au legitimitate și reprezentativitate.

Pe aceeași temă

Pe un frig care îngheață pietrele, peste 2.000 de persoane au organizat, de Ziua Naţională, un tricolor uman în Piaţa Victoriei pentru a sărbători 100 de ani de la Unire, dar şi pentru a protesta faţă de actualul Guvern, transmite Mediafax.

Oamenii au folosit cartoane în culorile drapelului şi s-au ajutat de telefoanele mobile pentru a le lumina.

Participanţii la manifestare au intonat imnul României, însă au scandat şi „Hoţii!”, „România, trezeşte-te!” şi „Sărbători fără infractori”.

”Vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire prin realizarea unui TRICOLOR UMAN! Apărându-ne drepturile, ne apărăm pe noi ! România NU este divizată, ROMÂNIA ESTE UNITĂ!”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

„Era nevoie, suntem din Alexandria. Să se vadă că sunt alţii care doresc şi altceva. Eu doresc multe, e greu de spus în câteva cuvinte. E foarte rău ce se întâmplă acum, ne îndreptăm spre dictatură. României îi lipsesc politicienii normali, cinstiţi, oameni oneşti. Din păcate, nici populaţia nu e foarte departe, e cumpărată uşor, e destul de comodă. Sunt probleme multe”, a declarat Mihai Vasilescu, în vârstă de 41 de ani.

„Am venit pentru a manifesta împotriva Guvernului Dragnea şi împotriva infractorilor care au pus mâna pe statul român şi care capturează în fiecare zi câte o instituţie a acestui stat. României îi lipsesc multe. În primul rând, îi lipseşte mintea ca să-şi poată alege conducători care să o ducă spre un orizont de dezvoltare, de pace socială, de bunăstrare. Am pierdut multe dintre lucrurile pe care le-am câştigat în ultimii 30 de ani. Le-am pierdut în ultimii doi ani. Acesta este alt motiv pentru care sunt în seara asta aici”, a declarat Adrian Micu, în vârstă de 55 de ani.

„De 1 Decembrie, noi credem ca există un singur mod în care putem sărbători şi onora România şi Centenarul ei: ajutând-o să rămână acolo unde îşi dorea să fie şi acum 100 de ani: în Europa. Valorile celor care au făcut Unirea de la 1918 sunt aceleaşi pe care le preţuim şi azi: domnia legii, democraţia, solidaritatea şi libertatea. Pentru ca România de azi să rămână acolo unde îi este locul, adică în Uniunea Europeană, este, însă, nevoie să scape de grupul infracţional care a ajuns la conducerea ei şi vrea să o scoată în decorul Europei. De 1 Decembrie, venim în Piaţa Victoriei să strigăm două lucruri: La mulţi ani, România! şi Demisia! Această ţară merită mai mult decât un Guvern incompetent şi toxic, a cărui unică misiune este să îl scape pe Liviu Dragnea de puşcărie”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Cluj-Napoca: Vrem o Românie europeană, în care corupţii să nu aibă putere

Peste 50 de persoane au protestat, sâmbătă seara, de Ziua Naţională, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, cerând ca România ”să nu mai fie condusă de corupţi”: ”Nu ar trebui ca românii să renunţe la luciditate”,

Participanţii la protest s-au adunat, sâmbătă seara, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, având steaguri ale UE şi tricolore, dar şi un banner cu mesajul „Anul 101. România europeană fără corupţi la putere”.

Cornel Vîlcu, unul dintre protestatari, a declarat că acţiunea semnalizează faptul că nici măcar de Ziua Naţională nu ar trebui ca românii să renunţe la luciditate care spune că România, la 100 de ani, „este o ţară aflată în pragul unei decizii fundamentale: dacă va continua pe drumul european sau face paşi înspăimântători înapoi”.

„Noi vrem o Românie europeană, în care corupţii să nu mai deţină în întregime puterea şi să nu mai deţină capacitatea de a utiliza forţele statului, Jandarmeria, împotriva celor care îşi exprimă dreptul de liberă expresie”, a spus Vîlcu.

Potrivit protestatarilor, în anul Centenarului, locul României este în UE, iar pentru asta este nevoie „să scape de grupul infracţional care a ajuns la conducerea ei şi vrea să o scoată în decorul Europei”.

„Această ţară merită mai mult decât un Guvern incompetent şi toxic, a cărui unică misiune este să îl scape pe Liviu Dragnea de puşcărie”, a spus un alt protestatar.

Tăriceanu: nu au reprezentativitate și legitimitate

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat sambata seara ca romanii care contesta actuala coalitie de guvernare nu au reprezentativitate si legitimitate.


El a mai spus ca unii dintre protestatari, "in loc sa puna mana pe o carte, se uita pe Facebook si-si imagineaza ca stiu totul".

"Este o agresivitate pe care in trecut nu am mai intalnit-o, in ultimii 20 de ani. (...) Astazi cred ca ceea ce vedem si trebuie sa ne punem o intrebare corecta este cat de reprezentativa este aceasta voce agresiva, turbulenta, cat de reprezentativa, cat de legitima este. Ea, dupa parerea mea, nu are nicio reprezentativitate, pentru ca este vorba despre un numar restrans de cetateni in raport cu populatia Romaniei, dar nici legitimitate. Legitimitatea nu poate sa fie data intr-un sistem democratic decat de validarea prin alegeri", a declarat liderul ALDE la Romania TV, preluată de Ziare.com.

El a mai spus ca pentru unii romani retelele de socializare au devenit singura sursa de informare.

"In loc sa puna mana pe o carte, ei se uita pe Facebook si-si imagineaza ca stiu totul. Informarea si dezinformarea nu au aparut acum, fake news, de cand sunt retelele de socializare. Ele sunt de o vesnicie. Sigur ca viteza de propagare a informatii era alta si poate sunt perioade in care asemenea tendinte anarhice pot sa iasa la suparafata. S-ar putea ca ele sa aiba cauze mai profunde", a adaugat Tariceanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22