Proteste impotriva despaduririlor abuzive, anuntate sambata in Bucuresti si alte orase din tara

T.d. | 09.05.2015

Pe aceeași temă

Mai multe proteste au fost anuntate pentru ziua de sambata, in Bucuresti si in mai multe orase din tara, dar si in diaspora, manifestari impotriva despaduririlor abuzive. Organizarea a fost facuta pe platforma de socializare Facebook.

Protestele sunt organizate de campania UnitiSalvam, aceeasi care a protestat si impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si a exploatarii gazelor de sist, potrivit HotNews.

"Sambata, 9 mai, in mai multe orase din tara va avea loc primul protest major impotriva despaduririlor abuzive, care au lasat Romania in numai cativa ani cu mai putin de jumatate din suprafata impadurita pe care o avea in 1989”, se arata intr-un anunt postat pe Facebook.

Participantii sunt invitati la "o plimbare" pe traseul Piata Charles de Gaulle, Piata Victoriei, Buzesti, bd. Stirbei Voda, Cotroceni, Parcul Izvor si Ministerul Mediului.

Si la Cluj a fost anuntat un protest asemanator, fiind asteptati aproximativ 3.500 de oameni. Alte orase in care au fost programate manifestari similare: Alba-Iulia, Arad, Brasov, Craiova, Galati, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Suceava sau Timisoara.

Scandalul s-a declansat si a escaladat dupa ce, pe 27 aprilie, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.

Potrivit informatiilor aparute pe retelele de socializare, societatea civila se teme ca Holzindustrie Schweighofer Romania face presiuni asupra parlamentarilor ca limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România sa fie crescuta. Mai mult, societatea civila acuza ca presedintele Klaus Iohannis a retrimis codul silvic in Parlament pentru a ajuta Holzindustrie Schweighofer Romania.

De cealalta parte, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer Romania sustin ca respecta legislatia in vigoare atunci cand cumpara lemn. In privinta acuzatiilor privind cumpararea de lemn taiat ilegal, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer spun ca vor demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta.

"Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera  comportamentul inadecvat  al angajatilor sai", se arata in raspunsul trimis de Holzindustrie Schweighofer Romania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22