Proteste la CE Oltenia. Ministrul Virgil Popescu a demis conducerea complexului energetic

L. G. | 23.01.2023

Minerii de la cariera Jilț Sud aparținând de CE Oltenia, unde a avut loc accidentul mortal, au oprit luni dimineață lucrul și cer ca ministrul Energiei Virgil Popescu să vină la discuții.

Pe aceeași temă

UPDATE: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat primele măsuri luate după verificările efectuate la Jilț. El a cerut demisia mai multor șefi din CE Oltenia.

„Raportul preliminar va fi trimis CE Oltenia. Practic responsabilităţile în cadrul tragediei de la Jilţ Sud sunt în curs de anchetare. Noi nu facem anchetă penală. Vreau să subliniez această diferenţa între această ancheta penală şi administrativă. (...) În urma raportului preliminar aş vrea să vă prezint concluziile. Voi solicita Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţie a directorului general, respectiv a domnului Daniel Burlan şi a lui Marius Negru. Punerea în pericol a vieţilor unor angajaţi este inacceptabilă. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat la CE Oltenia şi folosirea unor maşini vechi de 40 de ani este inadmisibilă. Gradul de uzură este conform duratei”, a afirmat luni Virgil Popescu.

El a adăugat că a cerut schimbarea şi directorului comercial care se ocupă de achiziţii, a celui responsabil cu reabilitarea drumurilor, precum şi identificarea persoanelor care au întocmit caietele de sarcini.

„În plus, am solicitat schimbarea directorului relaţiei comerciale care se ocupă cu achiziţiile. În analiza Corpului de Control a reieşit clar că procedura privind achiziţia trebuie îmbunătăţiţă. Am solicitat eliberarea celor responsabili de reabilitarea drumurilor şi identificarea celor care au întocmit caietele de sarcini. Am solicitat schimbare a celui care se ocupă de protecţia în muncă”, a adăugat ministrul Energiei.

Știrea inițială:

Minerii din carierele Jilț Nord și Jilț Sud din Complexul Energetic Oltenia au oprit lucrul. Nu mai au loc niciun fel de activități de luni, începând cu primul schimb, transmite Gazeta de Sud. Aceștia refuză să intre în subteran și solicită demisia conducerii Complexului Energetic Oltenia.

Decizia a fost una spontană, însă motivată de lipsa de măsuri convingătoare, după accidentul grav produs la Cariera Jilț Sud și în care au murit trei persoane, după cum au precizat ortacii. Minerii cer ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, să vină la Mătăsari, să discute cu ei, mai precizează sursa citată.

Reamintim că trei persoane au murit şi zece au fost rănite în urma accidentului produs, marţi, în cariera Jilţ Sud.

Primele verificări ale poliţiştilor arată că autoutilitara care a căzut la o diferenţă de nivel de aproximativ trei metri transporta muncitori, dar şi două tuburi metalice de acetilenă.

După decesul a trei persoane, cu vârste de 29, 38, respectiv 48 de ani şi după rănirea altor 10 muncitori, Poliţia a deschis dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Demiteri la vârful CE Oltenia

Ministrul Energiei Virgil Popescu ar urma să ceară luni schimbarea din funcţie a preşedintelui Directoratului CE Oltenia Daniel Burlan, ca urmare a accidentului de la cariera Jilţ Sud, soldat cu moartea a trei persoane şi cu rănirea altor 10.

Surse din minister afirmă că Virgil Popescu va solicita nu doar schimbarea din funcţie a lui Daniel Burlan, ci şi schimbarea unui alt membru al directoratului CE Oltenia, Marius Negru, fost consilier judeţean PSD, informează News.ro.

De asemenea, este de aşteptat ca ministrul Energiei să ceară şi un control vizând achizițiile dispuse de Daniel Burlan, în calitate de preşedinte al Directoratului CE Oltenia.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, vineri după întâlnirea pe care a avut-o cu şefii Complexului Energetic Oltenia, că vor avea loc vizite inopinate şi în alte cariere pentru a vedea cum se desfăşoară activitatea în teren. El a mai spus că rezultatul preliminar al corpului de control pe care l-a trimis în urma accidentului de la Jilţ Sud va fi prezentat mai întâi premierului şi ulterior în prima şedinţă de Guvern, însă verificările nu se vor încheia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Mihai Popescu (PSD), considerat un apropiat al lui Marius Negru, membru al conducerii CE Oltenia, a solicitat duminică demisia ministrului Energiei Virgil Popescu pe care îl acuză de incompetență, în contextul accidentului de la cariera Jilţ Sud. „M-am convins că nu îl interesează ce se întâmplă cu Gorjul. Nu i-a păsat absolut deloc de solicitările noastre, începând cu amenajarea hidrologică de pe Jiu şi terminând cu modul în care, acum, batjocorește o tragedie şi profită de ea ca să mimeze că îi pasă de oamenii din CE Oltenia”, a adăugat social-democratul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22