Pruna, despre actiunile Parlamentului: Restauratie, pusa la cale de o tiranie parlamentara

Vlad Toma | 23.06.2016

Raluca Pruna, ministrul Justitiei din Romania, a criticat votul prin care parlamentarii Romaniei au dezincriminat conflictul de interese si cel prin care Guvernului i s-a interzis sa emita ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

Pe aceeași temă

 

Ministrul considera ca avem de-a face cu o tiranie parlamentara deoarece actiunile alesilor tarii nu sunt puse in slujba cetatii.

 

"Regret votul de azi de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari. Nu intru aici in discutii de text. Astfel de discutii, in mod regretabil, nu au avut loc nici in Parlament, unde reprezentantului Guvernului nu i s-a dat cuvantul. Deja vu? 


Am fost nu de mult somata sa spun ce inteleg prin restauratie. Exact asta. Mai inteleg, parafrazand, o tiranie parlamentara. In anticiparea intrebarilor, raspund: Cred in parlamentarism, in cel responsabil, in slujba cetatii.

 

Regret ca din legea privind abilitarea guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare a fost eliminat Statutul personalului din sistemul de probatiune. Asta in contextul in care acest statut e o restanta din 2013, exista la nivel declarativ consens politic pentru imbunatatirea situatiei din penitenciare si pentru consolidarea probatiunii ca solutie, iar Romania risca din 2012 o hotatare pilot a CEDO care consta printre altele in acordarea de despagubiri estimate la aprox 100 milioane euro anual.

 

Ministerul Justitiei va deschide o dezbatere cu privire la impactul unei asemenea hotarari CEDO. Pentru ca societatea trebuie sa stie ce au putut si nu au facut guvernantii ei.

 

Nu regret avalansa de calomnii previzibile. Mai ales daca vin din partea celor care au condus guverne si au lasat numai restante", a transmis Raluca Pruna, ministrul Justitiei.

 

Reactia Ralucai Pruna vine dupa ce parlamentarii Romaniei au votat zilele trecute mai multe modificarile legislative controversate: au adoptat din nou legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, dupa ce aceasta a fost considerata neconstitutionala de CCR, au respins solicitarea DNA in cazul lui Titus Corlatean, fost ministru de Externe, in privinta votului din diaspora de la alegerile prezidentiale din 2014, au legalizat nepotismul, dezincriminand angajarea rudelor la Parlament pana in 2013, au decis sa ii mentina in functie pe cei condamnati definitiv dar la pedepse cu suspendare, au interzis Guvernului sa dea legi in perioada vacantei parlamentare si au votat superimunitati pentru avocati si pentru notarii publici.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22