PSD a comandat un sondaj de opinie pentru a vedea șansele lui Firea în fața lui Orban

Iulian Popescu | 28.02.2016

PSD a comandat un sondaj de opinie pentru a vedea dacă preferata lor din acest moment pentru nominalizarea la cursa pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, îl poate învinge pe Ludovic Orban, candidatul decis de PNL.

Pe aceeași temă

 

Nominalizarea oficială a candidatului PSD pentru Primăria Capitalei era programată pentru 1 martie. Până acum, preferată era Gabriela Firea, care ar fi adunat aici cele mai multe voturi, potrivit analizelor de până acum, făcute luând în calcul candidatura lui Cristian Bușoi, din partea liberalilor.

 

Răzgândirea PNL și înlocuirea lui Bușoi cu Ludovic Orban, schimbă însă întreaga ecuație, iar social-democrații au nevoie de noi sondaje pentru a-și maximiza șansele.

 

Așadar, situaţia nu este clarificată nici la nivelul PSD, nici la nivelul aliaţilor, în condiţiile în care se aşteaptă un nou sondaj comandat de conducerea partidului, iar acum se poartă negocieri intense între PSD, ALDE și UNPR în vederea desemnării unui candidat din partea tututor acestor partide.

 

Cel puțin, asta și-ar dori PSD.

 

Surse din PSD au declarat, pentru Mediafax, că mutarea liberalilor ar putea schimba strategia gândită de social-democraţi. În ultima şedinţă a Biroului Permanent Naţional al PSD, liderii au decis să comande un nou sondaj, care să arate care ar fi şansele Gabrielei Firea într-o confruntare cu Ludovic Orban.

 

În cazul în care sondajele nu arată şanse de câştig pentru PSD, ar putea apărea o schimbare de candidat.

 

La capitolul negocieri cu aliaţii, social-democraţii au semnat protocol de colaborare cu ALDE şi UNPR, însă cele două formaţiuni politice cu care PSD a semnat protocoale nu ajung la un consens. De altfel, copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că partidul său colaborează ''doar cu PSD''.

 

În aceste condiţii, surse din PSD susţin că va fi greu de obţinut un consens pentru susţinerea unui candidat unic la primăria Capitalei de către toate cele trei partide. Potrivit acestora, PSD ar înclina mai mult spre susţinerea ALDE, pentru că Tăriceanu ar aduce oricărui candidat un plus de notorietate de 12-14%, dacă îl susţine public.

 

Cei de la ALDE ar dori să beneficieze de susţinerea PSD în Sectoarele 1 şi 4, aceasta fiind condiţia impusă de Tăriceanu pentru susţinerea unui candidat PSD la Capitală. La rândul lor, social-democraţii i-au cerut lui Tăriceanu să intre în cursa electorală fie la Sectorul 1, fie la primăria Capitalei, însă acesta a refuzat, potrivit Mediafax.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22