PSD a depus moțiunea de cenzură ”Guvernul Orban/PNL – privatizarea democrației românești”

Redactia | 30.01.2020

PSD și UDMR au depus joi moțiunea de cenzură împotriva asumării răspunderii guvernului pentru modificarea legislației electorale în vederea organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin.

Pe aceeași temă

UPDATE - Moţiunea de cenzură depusă de PSD va fi prezentată în plenul Parlamentului luni, de la ora 14:00, au decis Birourile permanente reunite. Data dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură urmează să fie stabilită într-o nouă şedinţă.

UPDATE - Tabăra PSD-UDMR are 228 de voturi, cu cinci voturi sub necesarul de 233 pentru demiterea Guvernului Orban, scrie site-ul Digi 24.

208 parlamentari PSD și UDMR, care au semnat moțiunea, susțin că guvernul trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere.

"Pentru PSD, viața oamenilor e sfântă. Pentru Guvernul Orban profitul privat este mai important decât viața oamenilor. Spun asta pentru a vă reaminti că datoria Guvernului pe care îl conduceți ar trebui să fie viața romanilor. În momentul în care un stat reușește să protejeze viața cetățenilor săi, se poate îndrepta și spre îmbunătățirea ei. Dumneavoastră, însă, nu aveți nici viziune, și nici priorități compatibile cu nevoile reale ale României anului 2020", se arată în primul paragaf al textului moțiunii.

Social democrații susțin că decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislației electorale "nu are legătură cu viața românilor, ci cu calculele electorale ale PNL". PSD și UDMR susțin că prin moţiunea de cenzură vor să sancţioneze tocmai încălcarea gravă a standardelor electorale.

"Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!", susţin semnatarii moţiunii.

Conducerea Parlamentului se reunește în ședință la ora 13.00 pentru a decide calendarul dezbaterii și adoptării moțiunii de cenzură.

Președintele intermar al PSD Marcel Ciolacu a declarat că îşi doreşte să treacă această moţiune dar oficial, susține că PSD nu are numărul necesar de voturi. "Nu avem matematic numărul, dar nici Guvernul Orban n-a avut matematic când a fost învestit", a arătat el.

În afară de UDMR nu s-a mai anunţat o altă formaţiune care ar susţine moţiunea, dar Ciolacu a subliniat că "sunt mai mulţi colegi care ar dori".


Neoficial, PSD are voturile suficiente pentru a trânti Guvernul Orban. Social-democrații au 200 de parlamentari, UDMR, care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură, 30. Marți seară, alți patru parlamentari ex-ALDE au anunțat că vor susține și ei demersul: Marian Cucșa, Alexandru Băișanu Grațiela Gavrilescu și Teodor Meleșcanu. În total, 234, cu unul mai mult decât este necesar pentru ca moțiunea să treacă, iar Guvernul să fie demis.


Premierul Ludovic Orban și-a angajat răspunderea, miercuri, în Parlament pe legea privind alegerea primarilor în două tururi. PSD are la dispoziție trei zile pentru a depune moțiunea de cenzură pe care a anunțat-o alături de UDMR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22