PSD a propus ca PNL să preia Apărarea la schimb cu Ministerul Energiei, ofertă respinsă de liberali

L. G. | 27.10.2022

PSD a propus PNL, la discuțiile de marți seară, preluarea Apărării, ofertă respinsă de liberali, au declarat surse din coaliție, dar este posibil ca Ministerul Energiei să treacă la PSD la rotativă.

Pe aceeași temă

Conform acelorași surse, o discuție privind eventuala preluare a MApN de către liberali ar putea avea loc la schimbul de premieri și de ministere, relatează News.ro.

Ministerul Energiei ar putea reveni PSD după rotativă, ceea ce nu va însemna însă că vor fi și alte schimbări față de protocolul alianței de guvernare.

Sursele citate au mai afirmat că o propunere a PSD pentru portofoliul rămas liber după demisia lui Vasile Dîncu ar putea veni în interiorul celor 45 de zile ale interimatului lui Nicolae Ciucă.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat miercuri, referitor la momentul în care PSD va veni cu propunerea pentru ministerul Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu, că se va întâmpla cât de curând. El a menționat că în momentul acesta, ministerul Apărării are la conducere omul care a condus acel minister și a fost Șeful de Stat major, astfel că nu este o problemă las minister. Întrebat dacă va exista o negociere în coaliție pentru un schimb de ministere între PNL și PSD, Ciolacu a răspuns că nu consideră că este „o abordare serioasă un eventual troc, dar are loc o discuție în coaliție”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe a declarat marți, despre schimbul de ministere, că nu crede că își permite cineva în momentul de față o perioadă lungă de negocieri politice sau reașezare. El a precizat că liberalii își doresc o perioadă tranzitorie cât mai scurtă și așteaptă din partea PSD această nominalizare la Ministerul Apărării, cât mai repede, el menționând că nimeni nu le poate influența sau impune un anume nume pentru acest portofoliu.

Conform Protocolului coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă va avea mandat ca premier până pe data de 25 mai 2023, când postul va fi preluat de premierul nominalizat de PSD, până la alegerile generale din 2024.

De asemenea, la schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22