PSD acceptă alegerile parlamentare la termen pe 6 decembrie. Dezbaterea blocată în Senat

Laurentiu Gheorghe | 27.10.2020

Deși PSD are majoritatea în conducerea Senatului (7 membri din 12), pentru a doua zi consecutiv, nu s-a întrunit cvorumul pentru a introduce pe ordinea de zi reexaminarea legii returnate de președinte.

Pe aceeași temă

PSD nu reușește să convoace Biroul Permanent pentru a pune în dezbatere legea care prevede că Parlamentul este cel care decide data alegerilor parlamentare. Legea care permitea Parlamentului să decidă data alegerilor a fost susținută de PSD, care dorea să amâne scrutinul din 6 decembrie pentru primăvara lui 2021. PSD și-a schimbat însă opțiunea.

De două zile, ședința Biroului Permanent al Senatului nu s-a putut desfășura din cauza lipsei cvorumului. PSD a convocat luni întâlnirea conducerii Senatului, însă nu a reușit, după ce un senator PSD (Ion Ganea) și unul UDMR (Tzancos Barna) nu s-au prezentat la ședință. Pe ordinea de zi a ședinței figura reexaminarea legii care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor parlamentare.

PSD a convocat din nou ședința Biroului Permanent pentru marți, la ora 13.00. De această dată, ședința trebuia să se desfășoare online, însă situația s-a repetat. Aceiași doi senatori nu au fost prezenți.

Surse parlamentare au declarat că PSD a renunțat la planul de a amâna alegerile parlamentare pentru martie 2021, iar situația de la Senat, în care Biroul Permanent nu se poate întâlni pentru a lua în discuție cererea de reexaminare, este generată de dorința conducerii PSD, relatează HotNews.ro

Reamintim că legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților și care stabilește că Legislativul este cel care hotărăște data scrutinului a fost adoptată în iulie 2020.

Președintele Klaus Iohannis și PNL au contestat legea la Curtea Constituțională, care le-a respins sesizarea de neconstituționalitate. Mai mult, judecătorii CCR au spus că alegerile parlamentare se pot amâna, iar mandatele senatorilor și deputaților pot fi prelungite maximum trei luni, în situația unei stări de urgență.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat public că nu este de acord cu amânarea alegerilor parlamentare. Totodată, președintele și PNL vor folosi la maximum toate pârghiile de care dispun pentru a tergiversa intrarea legii în vigoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22