PSD -ALDE, de acord cu acțiunile la purtător. USR: țara va deveni raiul banilor negri

Dora Vulcan | 08.05.2018

Senatul a respins inițiativa USR de interzicere a acțiunilor la purtător, în ciuda avizului pozitiv al Consiliului Legislativ si a directivelor europene de transparență pe care România s-a angajat sa le aplice.

Pe aceeași temă

 

 

 

 ”Majoritatea parlamentară PSD-ALDE a votat în urmă cu scurt timp ca România să fie un paradis al banilor negri. Inițiativa senatoarei USR Silvia Dinică, care interzice firmele cu acțiuni la purtător, a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

 

În România sunt aproape 400 de astfel de firme și multe dintre ele beneficiază de bani publici, prin contracte cu companii de stat. Cel mai cunoscut caz a fost cel al companiei Tel Drum.

 

Astăzi ni s-a dovedit încă o dată că PSD-ALDE refuză să transparentizeze modul de cheltuire a banilor publici, asta după ce în urmă cu câteva săptămâni ministrul Eugen Teodorovici a declarat că România are nevoie de un astfel de proiect de lege. Iată că de fapt sunt doar alte vorbe-n vânt ale celor de la guvernare”, avertizează USR, într-un comunicat remis presei luni. 

 

 

Comunicatul integral al USR

 

 ”Senatul a respins astăzi inițiativa USR pentru interzicerea acțiunilor la purtător, în ciuda avizului pozitiv al Consiliului Legislativ și a directivelor europene de transparență pe care România s-a angajat să le aplice. Votul de astăzi demonstrează că PSD și ALDE vor să transforme țara într-un paradis pentru banii negri.

 

„Această lege ar aduce mai multă transparență cu privire la acționariatul companiilor și ar elimina circuite prin care banii negri intră și ies din economie. USR își dorește o țară cu un mediu de afaceri transparent și solid”, a declarat senatoarea USR Ramona Dinu, vicepreședintele Comisiei pentru dezvoltare și strategie economică.

 

Votul de astăzi a fost și un test de onestitate pentru PSD, în condițiile în care însuși ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a anunțat că vrea interzicerea contractelor între stat şi companiile fără acţionariat transparent. Testul a fost picat, coaliția PSD-ALDE a refuzat să transparentizeze modul de cheltuire a banilor publici pentru a permite în continuare firmelor cu acțiuni la purtător, multe dintre ele deținute de baronii locali, să căpușeze resursele statului.

 

La începutul lunii februarie, Senatul a respins o altă propunere legislativă a USR pentru modificarea Legii 98/2016 privind achiziţiile publice, prin care se interzicea firmelor cu acţiuni la purtător să participe la licitaţiile publice și să beneficieze de contracte cu statul.

 

„Implicațiile pe care le au contractele obținute de firme cu acțiuni la purtător cu statul sunt mult mai grave decât cheltuirea netransparentă a banilor publici. La sfârșitul lui decembrie 2017, accidentul mortal de la Mina Lupeni a fost cauzat de cedarea stâlpilor de susținere, stâlpi furnizați de o firmă care avea acționariat secret, neverificabil”, a arătat senatoarea USR Silvia Dinică, membră în Comisia Economică, Industrii și Servicii.

 

În ianuarie, Comisia Europeană a cerut României să transpună urgent în legislația națională Directiva (UE) 2015/849, adică a patra directivă privind combaterea spălării banilor, care avea termen limită iunie 2017. În loc să respecte directivele europene, senatorii PSD au preferat astăzi să nu îl supere pe Liviu Dragnea și pe baronii de sub el care de ani de zile sug fonduri publice de la companiile de stat prin astfel de firme cu acțiuni la purtător.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2018 Revista 22