PSD-ALDE, moţiune de cenzură împotriva propriului guvern. Grindeanu a fost EXCLUS din PSD

Dora Vulcan | 15.06.2017

Coalitia PSD - ALDE a decis in unanimitate introducerea unei moţiuni de cenzură împotriva propriului guvern, după ce premierul Grindeanu a refuzat să-şi dea demisia în ciuda presiunilor făcute asupra sa şi a demisiei intregului cabinet. tot in unanimitate s-a luat si decizia excluderii lui Grindeanu din PSD.

Pe aceeași temă

 

UPDATE - Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, au decis în unanimitate membrii Comitetului Executiv reuniţi şi joi in şedinţă, transmit Digi 24 şi Hotnews.ro.

 

Ramine de  vazut daca va fi exclus si Victor Ponta, avand in vedere ca Grindeanu a transmis că-l va numir secretar general al guvernului, iar cu seară în urmă forul de conducere al PSD a decis excluderea tuturor membrilor de partid care vor accepta să facă echipă cu Grindeanu într-un viitor guvern după ce toţi miniştrii au fost puşi să-şi dea demisiile.   

 

 

 

Moţiunea are nevoie de 232 de voturi pentru a trece şi Grindeanu îndepărtat. Toate aceste demersuri vor fi făcute până se va întoarce preşedintele Iohannis în ţară pentru a putea începe negocierile la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern, moţiunea urmând să fie depusă luni la Parlament.

 

 

Moţiunea are nevoie de 232 de voturi pentru a trece şi Grindeanu îndepărtat. Toate aceste demersuri vor fi făcute până se va întoarce preşedintele Iohannis în ţară pentru a putea începe negocierile la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern.

 

PSD s-a întrunit joi, la sediul partidului, într-o nouă şedinţă a CEx pentru a găsi calea de urmat după ce preşedintele Iohannis a anunţat că singuraele căi prin care funcţia de premier devine vacantă sunt demisia sau moţiunea de cenzură. 

 

 

Social-democraţii au luat în calcul mai multe variante. Una ar fi cea de excludere a lui Sorin Grindeanu, chiar dacă această măsură nu ar detensiona situaţia şi nu l-ar fi obligat pe  premier să demisioneze. O altă variantă a liderilor PSD a fost cea a moţiunii de cenzură mpotriva propriului Guvern, pentru a putea ulterior să formeze un nou Cabinet.

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seara, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că în cursul zilei de joi va convoca un nou CExN pentru a discuta împreună cu colegii de la ALDE despre noua propunere de prim-ministru pe care i-o vor înainta preşedintelui Klaus Iohannis.

 

„Mâine ( joi – n.r.), noi intenţionăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Naţional ca să discutăm şi împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată preşedintelui Iohannis”, a anunţat preşedintele PSD.

 

 

Context

 

  • Miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile la SGG 

 

 

Toţi miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile, joi dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului (SGG), conform unor surse politice.

 

 

Următorul pas: demisiile miniştrilor miniştrilor să ajungă la premier, care să le semneze şi să le transmită Administraţiei Prezidenţiale.

 

Carmen Dan, ministrul de Interne,, a declarat, joi dimineaţă, că, din ce ştie, demisiile miniştrilor PSD şi ALDE au fost deja depuse la Secretariatul General al Guvernului, însă nu toţi membrii Cabinetului au făcut acest gest, aşa cum afirma, miercuri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, şi-a anunţat demisia pe Facebook, joi dimineaţă. "Exprimând deplina solidaritate cu membrii Guvernului, am depus demisia mea din demnitatea de Ministru al Justiţiei!, a anunţat Tudorel Toader. În această dimineaţă, cu aproximativ două ore şi jumătate înaintea acestui anunţ al demisiei, Tudorel Toader spunea că se află în continuare în funcţie şi îşi va îndeplini obligaţiile, însă va respecta deciziile politice şi juridice care decurg din retragerea sprijinului politic al Guvernului.

 

Miercuri seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, premierul Sorin Grindeanu i-a îndemnat pe membrii Guvernului la "responsabilitate", avertizând că demisiile miniştrilor intră în vigoare în momentul în care premierul le transmite Administraţiei Prezidenţiale, iar aceasta ia act.
"Îi îndemn pe miniştri la responsabilitate. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care premierul le transmite Administraţiei Prezidenţiale, iar aceasta ia act. Aceasta este procedura", a spus Grindeanu.

 

 

Componenţa Guvernului Grindeanu

   

    Sorin Grindeanu, premier 
    Sevil Shhaideh, vicepremier şi Ministrul Dezvoltării Regionale
    Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi Ministrul Mediului 
    Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne
    Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe 
    Gabriel Leş, ministrul Apărării
    Viorel Ştefan, ministrul Apărării 
    Tudorel Toader, ministrul Justiţiei
    Petre Daea, ministrul Agriculturii 
    Pavel Năstase, ministrul Educaţiei
    Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii 
    Toma Petcu, ministrul Energiei 
    Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor 
    Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri 
    Florian Bodog, ministrul Sănătăţii 
    Ioan Vulpescu, ministrul Culturii 
    Adriana Petcu, ministrul Apelor şi Pădurilor 
    Şerban Valeca, ministrul Cercetării
    Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor 
    Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului 
    Mircea Dobre, ministrul Turismului 
    Andreea Păstârnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni 
    Gabriel Petrea, ministrul pentru Dialog Social 
    Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul 
    Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene 
    Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene

 

 

  • Iohannis anunta ca functia de premier devine vacanta prin demisie sau motiune de cenzura

 

Președintele Klaus Iohannis, a declarat prin vocea purtatorului sau de cuvint, că ceea ce s-a întâmplat în coaliție nu se încadrează în situațiile menționate de Constituție pentru schimbarea premierului si  asteapa rezolvarea  urgenta  a  crizei interne  din coalitie.

 

”Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru”, a declarat Madalina Dobrovolschi joi.

”Vă informez că Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic.

 

Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet. În acest sens, Administrația Prezidențială face următoarele precizări legate de procedură:

 

Potrivit art. 106 din Constituție, „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”. Conform art. 107 al Legii Fundamentale, „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru, până la formarea noului Guvern”. Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție.

 

Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

 

În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală.

 

Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict răspunderea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în această procedură.”, a spus Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis.

 

 

ŞI Grindeanu şi Dragnea au susţinut câte o conferinţă de presă după şedinţa CEx al PSD în care Dragnea a ratat execuţia lui Grindeanu. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22