PSD aleargă după bani ca să-i satisfacă pe baroni dar cu deficitul sub 3%. Lipsesc 7 mld. lei

Laurentiu Gheorghe | 04.07.2019

Ședința informală a CEx a PSD de la Vila Lac ar fi trebuit să fie una liniștită, considerată a fi una pentru sărbătorirea validării Vioricăi Dăncilă ca leader al PSD. În realitate, a fost una cu scântei.

Pe aceeași temă

Prima observație constă în modul de conducere al noului lider, care ține să se consulte cu liderii social-democrați din teritoriu, baroni locali, care practic asigură conducerea colectivă a PSD. Însă chiar acestia sunt profund nemulțumiți de taierea bugetelor locale. Principala problemă ridicată de liderii din teritoriu este tocmai criza finanțelor publice locale.

Conform surselor social-democrate citate de Digi24, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a avertizat conducerea partidului că trebuie să facă rost de șapte miliarde de lei pentru a menține deficitul sub pragul de 3% din PIB. Cu toate acestea, Teodorovici a încercat să îi liniștească spunând că la rectificare vor primi banii pe care îi cer. Totuşi, ministrul s-a ferit să spună dacă va fi o rectificare pozitivă sau negativă. Dar le-a promis baronilor locali că la rectificarea din iulie se vor aloca 1,5 miliarde de lei pentru administrațiile locale, ca să plătească salariile până la sfârșitul anului.

La rectificare, în ministerele și instituțiile unde nu s-au cheltuit banii, vor fi tăiate bugetele. Teodorovici va discuta zilele acestea cu fiecare minister în parte pe execuţia bugetară. Astfel, la rectificarea promisă pentru 31 iulie urmează să te taie fondurile de la anumite proiecte, începând cu cele care nu sunt încă în implementare. Eliminate vor fi şi anumite programe sociale mai puţin cunoscute.

PSD trece la buget de austeritate

După ce Dăncilă şi liderii din teritoriu s-au plâns că unele instituţii, de la ministere la deconcentrate au prea mulţi angajaţi fără o activitate concretă, s-a stabilit că se va începe o restructurare masivă, de la vârf înspre baza din judeţe. Se va apela la concedieri punctuale pentru a nu se ajunge la tăieri de salarii.

În privinţa pensiilor, o soluţie discutată a fost cea a impozitării pensiilor speciale, în acest sens urmând să fie stabilit un plafon.

Conform Mediafax la ședința CEx, în afară de mazilirea lui Negoiță și a lui Niculae, au mai fost luate următoarele decizii:

  • a fost demarat auditul financiar intern al PSD cerut de Viorica Dăncilă.

  • a fost propusă și o restructurare administrativă, pentru a vedea ce este de făcut cu surplusul angajaților din sistemul public.

  • altă temă din CEx a fost autostrada construită „cap-coadă” anunțată de Dăncilă la Congres. Social-democrații au de ales între autostrăzile Iași-Târgu Neamț și Comarnic-Brașov. De asemenea, PSD vrea să transforme proiectele în unele de infrastructură critică, pentru a le putea face mai repede, prin licitații.

  • un alt subiect a fost cel al remanierii, iar Viorica Dăncilă va veni, în două săptămâni, cu propuneri de remaniere. Va fi o remaniere extinsă, au explicat sursele menționate, implicând cel puțin 6 ministere.

  • președintele PSD a cerut, în CEx, să îi fie propuși secretari de stat pentru Ministerul Justiției, pentru că nu găsește persoane pe care să le numească.

  • PSD a demarat patru sondaje de opinie, unele vizând și prezidențiabilul partidului. Într-unul dintre sondaje a fost introdusă și Viorica Dăncilă pentru prezidențiabil, au conchis sursele social-democrate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: re[email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22