PSD amână din nou dezbaterea moțiunii simple împotriva lui Toader inițiată de Opoziție

Laurentiu Gheorghe | 09.04.2019

Senatorii social-democrați au decis amânarea dezbaterii de miercuri și votul asupra moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader, cel mai probabil pentru lunea viitoare.

Pe aceeași temă

Discutarea moțiunii celor de la USR și PNL intitulată „Justiția, victimă sigură în mâinile lui Toader” este amânată pentru a doua oară de către social-democrați, pe fondul tensiunilor în creștere dintre Tudorel Toader și Liviu Dragnea. Mai nou, se pare că ministrul Justiției și-a asigurat și susținerea premierului Dăncilă care încearcă să se distanțeze de propriul șef de partid.

Motivul amânării invocat de PSD este că mai mulți senatori vor lipsi mâine, astfel că nu se poate asigura cvorumul.

Anunțul a fost făcut de senatorul PSD Nicolae Moga, fără alte precizări, înainte de a intra în biroul lui Liviu Dragnea, la discuții. Ulterior Moga a revenit cu explicații motivând că dezbaterea se amână pentru că nu se poate întruni cvorumul de ședință. „Sunt foarte mulți senatori plecați în delegații externe și nu se va întruni cvorumul necesar. Dezbaterea și votul vor fi reprogramate pentru luni”, a explicat senatorul PSD.

La Senat, PSD poate asigura de unul singur majoritatea în plen, cu condiția de a fi prezenți toți senatorii. Însă în ședința de azi de la Senat, Liviu Dragnea a constat că mâine nu pot asigura majoritatea, mulți senatori fiind plecați. De această dată, sursele social-democrate spun că s-ar fi decis să susțină moțiunea pentru a-i da un vot de blam lui Toader.

Deși nu se exprimă clar, șeful Comisiei juridice din Senat spunând că fiecare senator este liber să voteze conform propriei conștiințe, PSD vrea să treacă moțiunea. Astfel, la următorul CEx, Viorica Dăncilă va fi forțată să spună de ce vrea să-l mai mențină pe Toader în Guvern în pofida voinței partidului.

Dar miercuri mai sunt evenimente importante. La ora 13:00 este programată ședință de guvern, în care, sub presiune, Tudorel Toader și dăncilă ar putea ceda presiunii exercitate asupra lor și să adopte mult doritele ordonanțe de urgență privind completurile de cinci judecători care să introducă revizuirea sentințelor definitive și modificarea codurilor penale.

Tot miercuri, Curtea Constituțională va lua în discuție sesizarea lui Florin Iordache, privind un cpnflit de natură juridică pentru completurile de trei judecători de la ÎCCJ, ceea ce l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnarea din dosarul „Referendumul”.

Luni, Tudorel Toader a refuzat să prezinte un proiect de OUG care să modifice codurile penale, postând pe Facebook un mesaj adresat se pare șefului PSD Liviu Dragnea în care preciza că „dacă nu există o urgență, atunci nu ai motive pentru a promova o Ordonanță de Urgență”.

Decizia amânării votului pe moțiunea simplă vine în contextul în care ministrul Justiției a avut astăzi o discuție, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22