PSD are conturile blocate; nu poate depune listele pentru alegeri pana nu plateste datoria

Iulian Popescu | 16.01.2016

Liviu Dragnea a anuntat sambata, dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD, ca partidul nu poate intra in cursa electorala pentru ca are conturile blocate. Pana nu-si plateste datoriile, listele de candidati nu pot fi depuse.

Pe aceeași temă

 

Dragnea spera ca pana la finalul lunii ianuarie se va remedia situatia financiara a partidului: "Fiecare organizatie si-a luat acest angajament (...) Pana la sfarsitul lunii ianuarie, vor fi achitate toate cotizatiile restante".

 

Liderul PSD a explicat ca principala motivatie este "sa fie conturile deblocate".

 

Intrebat care este valoarea cotizatiei unui simplu membru al PSD, Dragnea a raspuns ca este minimum un leu pe luna si a adaugat ironic ca este "foarte mare, foarte greu de platit", scrie Ziare.com.

 

Liderii platesc mai mult, "in functie de pozitie si venituri se plateste si mult mai mult", a adaugat Dragnea.

 

Suma pe care o datoreaza PSD este 1,7 milioane lei, potrivit liderului PSD.

 

Dragnea a confirmat astfel informatiile potrivit carora contul principal al PSD este blocat in urma unei popriri in valoare de peste 55.000 de euro, impusa de Primaria Capitalei, pentru datorii de la lansarea lui Victor Ponta la alegerile prezidentiale, pe Arena Nationala, in 2014.

 

PSD nu va mai organiza inaintea alegerilor de anul acesta evenimente grandioase, ele fiind eliminate din noua strategie de campanie a partidului,  a mai spus Dragnea.

 

***

 

Recent, Gandul a scris ca PSD are datorii de 32 de milioane de lei, 25 de milioane trebuind platite in mai putin de un an de zile. La începutul mandatului său, premierul Ponta a cerut un audit la partid, descoperind o datorie de şase milioane de euro, lăsată moştenire de Mircea Geoană.

 

Ultimul bilanţ depus de PSD la 31 decembrie 2014, după încheierea campaniei prezidenţiale, indică faptul că partidul condus de Victor Ponta a acumulat datorii de 32 milioane de lei.

 

La capitolul ”datorii ce trebuie plătite într-o perioadă de până la un an” în dreptul PSD apare suma de 25.235.600 lei. Dar şi la capitolul ”datorii ce trebuie plătite într-o perioadă mai mare de un an” este trecută suma de 6.897.577 lei. Astfel, mandatul lui Victor Ponta în fruntea partidului lasa datorii neplătite de peste 32 milioane de lei, potrivit sursei citate.

 

Si jurnalistii de la HotNews au scris ca PSD are conturile blocate din cauza unor datorii al caror total depaseste șase milioane de euro, dupa ce firmele care-si asteptau banii de la partidul de guvernamant au trecut la executarea sentintelor obtinute in procese. 

 

Sunt datorii catre diversi prestatori de servicii (firme de tiparituri, publicitate etc), acumulate in timpul campaniei lui Victor Ponta la prezidentiale, dar si in anii anteriori, si nu se știe care dintre ele sunt doar ale PSD sau ale vechiului USL.

 

***

 

urtea de Conturi a menţionat, în raportul privind execuția bugetară pe 2014, nereguli la cheltuielile Primăriei Municipiului Bucureşti legate de organizarea în septembrie 2014 pe Arena Naţională a lansării candidaturii lui Victor Ponta la Preşedinţie.

 

Somată de Curte să-și recupereze prejudiciul, primăria Capitalei a dat în judecată PSD, scrie Digi24, pentru a recupera cei 250.000 de lei cât a costat chiria Arenei Naționale, folosită anul trecut pentru lansarea candidaturii la prezidențiale a lui Victor Ponta.

 

Pentru evenimentul de anul trecut, la care au participat aproximativ 70.000 de persoane, PSD a închiriat stadionul timp de 3 zile.

 

Totul, contra unei sume de 220.000 plus utilitățile, la care urmau să se adauge și utilitățile, scrie Digi24.

 

Pe de altă parte, Direcţia de Investiţii din Primăria Bucureşti trimite către UTI Group o solicitare de servicii de mentenanță curentă a Arenei Naționale, precum și servicii de operare a arenei (activarea și operarea instalațiilor electrice, de securitate, de comunicații) și de reparație a gazonului în vederea organizării evenimentului PSD în perioada 19-20 septembrie 2014.

 

După evenimentul din septembrie 2014, UTI GRUP a emis două facturi, potrivit documentelor. Una de 245.300 de lei Primăriei, pentru mentenanţă, operarea sistemelor şi reparaţie a gazonului (cea plătită) şi una către PSD - pentru alte servicii în valoare de 152.800 de lei.

 

Alexandru Ichim, purtător de cuvânt al Primăriei Capitalei a declarat pentru Digi24: „Întreg raportul este reverificat de noua conducere a Primăriei Generale. Instituţiile aflate în subordinea Primăriei Generale la momentul emiterii acestui raport (...) au început procedurile de recuperare a acelor sume care (...) s-a constatat că ar fi fost cheltuite nejustificat. Procesul pentru recuperarea sumelor este în derulare în momentul de faţă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22