PSD atacă la CCR două proiecte pe care guvernul își asumă răspunderea. Nu depune moțiune de cenzură

Dora Vulcan | 12.12.2019

PSD contestă deja două din legile pentru care guvernul Orban și-a asumat răspunderea în parlament.

Pe aceeași temă

PSD contestă la Curtea Constituțională două din legile pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, respectiv amânarea creșterii vechimii pentru intrarea la Institutul Național al Magistraturii și legea care modifică OUG 51 referitoare la transportul intrajudețean, a anunțat președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

El a motivat demersul prin conflictul constituțional care există între guvern și parlament, pentru că legile sunt în procedură parlamentară, urmând ca, cel mai probabil, săptămâna viitoare să se dea votul final asupra lor.

„Ele sunt foarte înainte în Parlament, e posibil ca săptămâna viitoare să fie la votul final. Considerăm că este un conflict juridic de natură constituțională atâta timp cât legile sunt în dezbatere”, a spus Ciolacu.

”(...) culmea, sunt într-o zonă foarte înaintată de dezbatere în Parlament, atât în Senat, cea pe justiției în Senat și cea pe transporturi în Cameră. E posibil ca cele două legi să fie la votul final. Atunci nu înțelegem de ce s-a venit cu asumarea. Considerăm că există un conflict constituțional, atâta timp cât legile sunt în dezbatere”, a mai spus el.

Chestionat dacă va sesiza PSD Curtea Constituțională privind abrogarea OUG 5, Marcel Ciolacu a răspuns:

„Am spus foarte clar, cele două legi care sunt în dezbatere, noi vom sesiza. Ele sunt la finalul comisiei, mai au de întocmit raportul. Chiar una mi se pare că e în dezbatere pe procedură de urgență. Nu trebuie nimic modificat. Trebuie să lași Parlamentul să funcționeze”, a explicat el.

În schimb, a spus că PSD nu intenționează să depună nicio moțiune de cenzură.

Potrivit Constituției, sunt trei zile în care Opoziția poate depune moțiune de cenzură cu privire la proiectele pe care și-a asumat răspunderea Guvernului.

***

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit joi, pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul își asumă răspunderea.

Cele trei proiecte pentru care Guvernul își asumă răspunderea sunt: modificarea legilor Justiției, abrogarea OUG 51 privind decontarea transportului pentru elevi și legea plafoanelor bugetare. Pentru fiecare proiect are loc câte o ședință a Parlamentului.

Pentru fiecare proiect are loc câte o ședință a Parlamentului.

12. 37 Ludovic Orban se adresează Parlamentului pentru al treilea proiect pentru care Guvernul își asumă răspunderea - legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor:

 • Guvernul își angajează răspunderea pe acest proiect pentru că obiectivul nostru e ca proiectul legii bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale să fie adoptat până la 31 decembrie

 • E vital pentru buna funcționare a economiei să cunoască foarte clar ce se va întâmpla anul viitor

 • De asemenea, instituțiile să știe cum să își planifice toate cheltuielile și investițiile

 • Orice cetățean trebuie să știe la ce venituri se poate aștepta în 2020

 • E un obiectiv la care ținem. Pentru facilitarea acestui obiectiv am decis să apelăm la această procedură

 • Cred că ați constatat din declarațiile publice, dar și din realizatea prezentată de Ministerul Finanțelor că în acest an deficitul bugetar va depăși 4% din PIB

 • E clar că urmare a acestui deficit trebuie să facem pași spre a readuce deficitul sub 3%, așa cum cerea Uniunea Europeană. Acesta este obiectivul nostru, care nu poate fi atins însă în 2020

 • Anul viitor trebuie aplicate și legea pensiilor, legea salarizării în sectorul public, care angajează și alte cheltuieli suplimentare

 • Cu toate acestea, în Parlament este în continuare o febrilitate de adoptarea altot legi care genereză cheltuieli suplimentare

 • Suntem într-o situație extrem de dificilă

 • O spun limpede: bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio cheltuială suplimentară

 • Orice cheltuială poate duce la imposibilitatea de a face plăți vitale

 • Pentru 2020 propunem deficit de 3,6%, pentru 2021 de 3,34%.

 • Nu e posibil ca în momentul de față, fără să aplici măsuri de austeritate să reduci deficitul dintr-o dată. Au încercat alții

 • Reducerea deficitului trebuie să fie graduală

12.28 Ludovic Orban se adresează plenului reunit, pentru al doilea proiect - cel privind transportul de persoane și licențele:

 • Motivul este că OUG 51 a creat situații negative în domeniul transportului intrajudețean

 • Există copii care nu merg la școală pentru că nu li se mai decontează naveta școlară

 • Sunt afectate și alte categorii vulnerabile de persoane

 • Am respins 6 amendamente ale parlamentarilor la acest proiect, am acceptat 2 amendamente

12:19 Ludovic Orban se adresează plenului reunit, pentru primul proiect - cel privind justiția:

 • Primul proiect de lege se referă la modificarea pe justiție. Proiectul de lege inițial a prevăzut prorogare pentru pensionarea anticipată a magistraților, pentru trecere de la complete de 2 la 3 judecători și privind pregătirea la INM.

 • Am luat act că Parlamentul a adoptat modificările de prorogare pentru pensionarea magistraților și complete

 • Astfel, am scos din lege prorogarea pentru pensionare anticipată și trecerea la complete de 3 și am păstrat articolele privind stagiul de pregătire la Institutul Național al Magistraturii, de la 2 la 4 ani.

 • Dacă nu am fi luată acestă inițiativă sistemul de justiție ar fi fost grav afectat

Camera Deputaților și Senatul se reunesc în trei ședințe succesive, pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul își asumă răspunderea - modificarea legilor Justiției, abrogarea OUG 51 și legea plafoanelor bugetare.

Pachetul de modificări pe justiție prevedea prorogarea pentru data de 1 ianuarie 2020 a pensionării anticipate a magistraților, creșterea numărului judecătorilor în completele inferioare, de la doi la trei, dar și partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Național al Magistraturii.


Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, o inițiativă legislativă prin care pensionarea anticipată a magistraților este amânată până la 1 ianuarie 2022, fiind menținută în această perioadă vechimea minimă de 25 de ani.


De asemenea, senatorii au decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completele inferioare va creşte de la doi la trei.


Guvernul mai vrea să își asume răspunderea în Parlament pentru abrogarea OUG 51 privind transportul județean care bloca decontarea transportului pentru elevi și pe legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor, în vederea adoptării ulterioare a Legii bugetului pe 2020.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22