PSD cere BNR să-și cheltuie rezervele valutare pentru a menține cursul euro/leu

Laurentiu Gheorghe | 24.01.2019

Deprecierea abruptă a leului este pusă de PSD pe seama Băncii Centrale, căreia îi solicită să intervină în piață pentru ca să administreze „controlat” cursul euro/leu.

Pe aceeași temă

PSD afirmă, joi, că singura instituţie abilitată să administreze „controlat” cursul Leu-Euro este Banca Naţională.

Social-democrații solicită BNR, singura instituție abilitată să administreze „controlat” cursul euro/leu, să intervină în piață vânzând euro lei pentru a stopa deprecierea monedei naționale.

„Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze "controlat" cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”, este mesajul postat de PSD pe Facebook, împreună cu un clip.

Euro se vinde, joi, şi cu peste 4,85 lei la băncile comerciale din România, iar, pe piaţa interbancară, a rămas peste nivelul de 4,76 lei.

Deprecierea zilnică a leului față de euro de la începutul anului, imediat după intrarea în vigoare a OUG 114/2018, cu recorduri stabilite zilnic, a dat naștere unui val de speculații privind un presupus atac speculativ. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a respins însă ipoteza atacului speculativ și a arătat cu degetul spre ”lipsa de credibilitate” provocată de ”ordonanța lăcomiei”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22