PSD continuă atacul la Banca Națională: Isărescu va trebui să dea explicații în Parlament

Laurentiu Gheorghe | 29.01.2019

Deputatul PSD, Valeriu Steriu, a declarat marți la RFI că „mai devreme sau mai târziu” Mugur Isărescu va trebui să meargă în Parlament, pentru că „BNR poate interveni pentru a oferi lichidități în piață”.

Pe aceeași temă

„Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut un credit permanent de la toţi politicienii din România şi dorim să-i oferim în continuare acest credit, însă vrem în primul rând să-i asigurăm pe români de o situaţie clară şi corectă în portofelul lor, în fiecare lună", susține deputatul PSD Valeriu Steriu. El spune că, "mai devreme sau mai târziu", Isărescu va trebui să meargă în Parlament, după ce a refuzat să vină astăzi în Comisia Economică din Senat, la invitația lui Daniel Zamfir.

„Până la urmă, va trebui să ajungă domnul guvernator la Parlament, mai devreme sau mai târziu (...). Pentru un dialog, acesta este principalul obiectiv. Cred că rămâne şi BNR-ul în continuare ataşat obiectivului fundamental pe care îl are, acela de a asigura şi de a menţine stabilitatea preţurilor. Este până la urmă dorinţa tuturor, şi a politicienilor, şi de la putere, şi din opoziţie şi evident a Băncii Naţionale. Cu toţii trebuie să ne aşezăm în construcția acestui deziderat", a susținut, la RFI, deputatul PSD Valeriu Steriu.

El consideră că "BNR poate interveni în foarte multe situații, pentru a oferi lichidități de lei în piață".

Întrebat dacă ar fi bine ca Mugur Isărescu să obțină un nou mandat la conducerea BNR sau dacă ar fi timpul să vină altcineva la șefia Băncii Naționale, Valeriu Steriu a răspuns că ar vrea să vadă și alte opţiuni.

„Până la ora actuală, lucrurile au fost de aproape 30 de ani într-o singură direcţie şi nu de foarte multe ori au fost încurajaţi oameni să meargă spre zona centrală, spre zona de vârf a băncii centrale. Până acum, Mugur Isărescu a avut un credit permanent de la toţi politicienii din România şi dorim să-i oferim în continuare acest credit, cu menţiunea că dorim în primul rând însă să îi asigurăm pe români de o situaţie clară şi corectă în portofelul lor, în fiecare lună”, a mai spus parlamentarul PSD.

BNR nu va participa la discuția de marți din Comisia Economică din Senat, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, susținând că se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de Zamfir, "care să nu plece de la un șir de fake news-uri lansate fără probe".

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a prezentat o serie de documente cu date despre ROBOR și cu declarații ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigații a Consiliului Concurenței, începută în 2008 și încheiate în 2011. Parlamentarul a mai solicitat Băncii Naționale a României (BNR) să oprescă mecanismul artificial de calculare a ROBOR.

Oficialii BNR au apreciat acuzațiile aduse de către senatorul Daniel Zamfir și avocatul Gheorghe Piperea ca fiind fără fundament, bazate pe neadevăruri și neînțelegeri grave legate de implicarea BNR în piețele financiare interbancare, și că nu există nicio justificare rațională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcționare a pieței.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22