PSD denunță la Bruxelles „abuzul de putere nemaiîntâlnit al PNL”: Statul de drept e în pericol

Laurentiu Gheorghe | 14.01.2020

În scrisoarea expediată ambasadelor, Comisiei și Parlamentului European, Comisiei de la Veneția, PSD denunță Guvernul PNL că vrea angajarea răspunderii pentru revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi.

Pe aceeași temă

Astfel, în scrisoarea pe care a trimis-o ambasadelor, Comisiei Europene, Parlamentului European și Comisiei de la Veneția liderul PSD, Marcel Ciolacu arată că Guvernul PNL intenționează să-și angajeze răspunderea pe modificarea legilor electorale cu doar câteva luni înainte de alegeri ceea ce pune în pericol statul de drept și constituie „un abuz de putere nemaiîntâlnit în România”.

„Statul de drept este pus în pericol de acest abuz de putere nemaiîntâlnit în România. În acest sens, fac apel la autoritatea și experiența dumneavoastră personală, precum și la competențele instituției pe care o coordonați, astfel încât să întreprindeți toate măsurile necesare pentru a evita producerea unei încălcări flagrante a regulilor democratice acceptate de toți actorii politici din România în ultimii 30 de ani”, se arată în scrisoarea semnată de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Social-democrații amintesc că liberalii care doresc revenirea la alegerea primarilor în două tururi au fost cei care au votat în 2011 pentru actualul sistem electoral, în care edilii sunt aleși în urma unui singur tur de scrutin și subliniază că cei care susțin acum trecerea la locale în două tururi sunt exact cei care au votat atunci modificarea legii electorale: Raluca Turcan, Cezar Preda, Gheorghe Tinel, George Ionescu, Petru Movilă, Ioan Bălan sau Lucian Bode.

„Partidele care guvernează în România abuzează astfel de mandatul limitat dat de Parlament și întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democrația românească și statul de drept”, se mai arată în scrisoare CEX PSD a decis marti in Parlament sa trimita o scrisoare principalelor institutii europene in legatura cu intentia PNL de a schimba legea pe ultima suta de metri astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi. In timpul guvernarilor PSD din 2017-2019, acest tip de demers a fost folosit in mod repetat de PNL si USR pentru a acuza „asaltul asupra justitiei” al PSD.

„Am decis sa trimitem o scrisoare din partea PSD la presedintele Comisiei Europene, la grupul socal-democratilor, la presedintele Parlamentului European si la toti europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale in pofida unei decizii a CCR si a opiniei Comisiei de la Venetia, nu au dreptul sa modifici legile electorale cu 2-3 luni inainte de momentul electoral, nu s-a intamplat niciodata in istoria Romaniei asa ceva. PSD e de acord cu alegeri in doua tururi pentru 2024”, a mai zis Ciolacu.

Cotext:

Demersul social-democraților vine după ce premierul Ludovic Orban a reiterat sâmbătă că guvernul pe care îl conduce are la dispoziție două variante prin care să implementeze aalegerea primarilor în două tururi de scrutin dacă acest lucru nu va fi decis de Parlament: angajarea răspunderii pe proiectul de lege sau chiar o ordonanță de urgență.

„Avem ca variante angajarea răspunderii sau ordonanță de urgență”, a spus Orban, întrebat despre alegerea primarilor în două tururi.

El a amintit că o inițiativă legislativă în acest sens, depusă de PNL, se află în Camera Deputaților, forul decizional, și că ea poate fi adoptată dacă partidele care au susținut învestirea guvernului o vor vota.

Ludovic Orban a vorbit și joi seara, într-o emisiunea la Realitatea Plus, despre posibilitatea adoptării unei OUG sau chiar angajarea răspunderii guvernului pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

„Partidul Naţional Liberal susţine alegerea primarilor în două tururi, am depus un proiect de lege care este în dezbaterea Camerei Deputaţilor. (…) Vom încerca să aducem în plenul Camerei Deputaţilor, să încercăm o mobilizare, astfel încât să trecem proiectul de lege. (…) Asta este o variantă, mai avem la dispoziţie două variante, în cazul în care această variantă nu va funcţiona, fie varianta angajării răspunderii, fie varianta unei ordonanţe de urgenţă”, a spus Ludovic Orban.

Ideile principale din scrisoarea lui Ciolacu:

  • Partidele care guvernează în România abuzează de mandatul limitat dat de Parlament și întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democrația românească și statul de drept.

  • Orice schimbare de asemenea anvergură nu poate fi decât rezultatul unei dezbateri publice, în Parlamentul României. Cu argumente, prin demersuri constituționale și legale, am fi putut să realizăm o modificare de asemenea amploare a legislației electorale, care să fie aplicabilă următorului ciclu electoral, fără a afecta actualul proces electoral aflat deja în plină desfășurare.

  • În opinia noastră, reflectată în pozițiile adoptate anterior de cele mai reprezentative organisme europene în materie, precum Comisia de la Veneția, realizarea unor modificări structurale de asemenea natură ale sistemului electoral, afectează în mod direct stabilitatea dreptului electoral, putând favoriza anumite partide, în tentația lor de a-și crea condiții avantajoase în competiția electorală.

  • Este așadar un abuz de putere evident, care încalcă în mod flagrant Constituția României și standardele de bună practică în materie electorală definite de Comisia de la Veneția și împărtășite de toate statele membre ale Uniunii Europene.

  • Considerăm, că operarea unor modificări atât de ample asupra legislației electorale, cu foarte puțin timp înainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil în spațiul Uniunii Europene, cu efecte incalculabile pe termen lung ce ar putea altera în mod ireversibil fundamentele democrației românești și europene.

  • Mai grav decât atât, este faptul că Guvernul și-a anunțat public intenția de a face aceste modificări prin procedura angajării răspunderii, care practic ar anihila orice dezbatere publică sau parlamentară pe acest subiect atât de important pentru democrație și pentru existența statului de drept din România. Așa cum arată și Curtea Constituțională din România, angajarea răspunderii Guvernului este o procedură cu totul excepțională, care trebuie utilizată doar în situații care reclamă urgența legiferării, nicidecum atunci când se reglementează elementele și principiile fundamentale ale sistemului electoral.

  • Din păcate, disponibilitatea noastră la dialog, regulile democratice și principiile europene au fost ignorate de forțele politice care astăzi guvernează în România. Abordarea partidelor aflate acum la guvernare trădează mai degrabă un interes pur conjunctural, în tentația lor de a folosi abuziv puterea de stat, pentru a-și crea un avantaj propriu, fără nicio legătură cu interesul public și cu valorile fundamentale pe care a fost clădită democrația europeană.

  • Statul de drept este pus în pericol de acest abuz de putere nemaiîntâlnit în România. În acest sens, fac apel la autoritatea și experiența dumneavoastră personală, precum și la competențele instituției pe care o coordonați, astfel încât să întreprindeți toate măsurile necesare pentru a evita producerea unei încălcări flagrante a regulilor democratice acceptate de toți actorii politici din România în ultimii 30 de ani.

  • În lumina celor subliniate anterior și a documentelor legale la care facem referire, vă solicit sprijinul pentru a evita o astfel de situație care riscă să afecteze încrederea în democrația românească.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22