PSD face jocurile pentru congresul de alegeri în acest weekend, la mare. Dăncilă, șeful absolut

Dora Vulcan | 19.06.2019

Social-democrații se întâlnesc în acest weekend la mare cu Viorica Dăncilă pentru a negocia echipa care va rămâne alături de Dăncilă la partid și în guvern.

Pe aceeași temă

Pesediștii urmează să-și aleagă la congresul extraordinar din 29 iunie trei lideri importanți: președintele de partid, președintele executiv și secretarul general. De asemenea, social-democrații își vor modifica statutul, programul politic al Guvernului și vor discuta în linii mari despre candidatul la alegerile prezidențiale.

Acestea sunt subiectele care vor fi dezbătute la întâlnirea informală de pe malul mării a conducerii partidului cu interimara la conducerea partidului, premierul Viorica Dăncilă, rămasă președinte după condamnarea șefului PSD și încarcerarea sa la Rahova, după ce a primit trei ani și jumătate cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.

Până acum, Viorica Dăncilă nu are contracandidat la funcția de președinte al PSD, așa că negocierile vor viza celelalte posturi: de președinte executiv și de secretar general, precum și cele de la ministerele de forță din guvern. E vorba de Ministerul Dezvoltării și de cele două posturi de vicepremier, rămase neocupate, dar și de posturile ocupate de cei deveniți indezirabili după condamnarea la închisoare a protectorului lor.

Potrivit surselor HotNews.ro pentru funcția de președinte executiv își doresc să intre în competiție:

 • Ecaterina Andronescu,

 • Daniel Suciu,

 • Titus Corlătean,

 • Marian Oprișan.

Pentru postul de secretar general:

 • Felix Stroe,

 • Robert Cazanciuc,

 • Codrin Ștefănescu.

"Marian Oprișan își dorește funcția de președinte executiv, iar Niculae Bădălău dorea postul de secretar general”, scrie Hotnews, care citează surse din partid.

Acestora li s-ar fi sugerat să nu candideze pentru a nu afecta și mai tare imaginea partidului ”și așa făcută praf".

Cu șanse mari pentru funcția de președinte executiv este dat Daniel Suciu, care a fost susținut de Dragnea pentru șefia grupului parlamentar din Camera Deputaților. În funcție de negocierile și discuțiile de la mare, lui Daniel Suciu i s-ar putea oferi postul de președinte executiv în schimbul renunțării la funcția de ministru al Dezvoltării Regionale. Portofoliul este dorit de Marian Oprișan care intentionează să propună un nume la viitoarea remaniere.

Pentru secretar general, liderul PSD Constanța Felix Stroe pare a avea cea mai mare susținere dar lucrurile se pot modifica la ședința din weekend.

De asemenea, numele lui Orlando Teodorovici și Mihai Fifor apar în sondajele interne pe care le fac social-democrații pentru candidatura la alegerile prezidențiale.

Va fi luată în discuție și remanierea guvernamentală, preconizată să aibă loc după congresul din 29 iunie.

Vizați ar fi:

 • Carmen Dan - Ministerul Afacerilor Interne

 • Petre Daea - Ministerul Agriculturii

 • Bogdan Trif - Ministerul Turismului

 • Daniel Suciu - Ministerul Dezvoltării - agreat pentru șefia executivă a PSD

 • Răzvan Cuc - Ministerul Transporturilor

 • Cele două postri de vicepremeri rămase vacante.

Există mai mult variante discutate în interiorul partidului privind modificarea componenței Guvernului: remanierea care ar urma să fie validată de președintele Iohannis și reorganizarea guvernamentală care are nevoie de validare în parlament.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22