PSD și ALDE au stabilit: Gabriela Firea, candidata la Primăria Capitalei

Iulian Popescu | 17.03.2016

Gabriela Firea va fi candidatul PSD pentru alegerile la Primăria Capitalei și va fi susținută și de ALDE. Decizia vine în ziua când Sociopol a anunțat că PSD câștigă Bucureștiul dacă în cursă intră mai mulți candidați care pot fărâmița electoratul.

Pe aceeași temă

 

UNPR a decis să intre în cursă cu un candidat propriu - Ilie Năstase.

 

Nicuşor Dan ar putea câştiga competiţia electorală în lupta cu Gabriela Firea dacă s-ar organiza alegeri duminica viitoare, conform sondajului Sociopol, dar în anumite condiții, spune Mirela Paladă, fost consilier al lui Victor Ponta, șef al Sociopol:

 

"Dacă adversarii PSD vor fi mulți, PSD câștigă fără probleme. Cu cît intră și Băsescu, și Nicușor Dan în alegeri, cu atît votul anti-PSD se fragmentează.

Dacă adversarii PSD vor fi puțini, în sensul că vor negocia și unii dintre ei se vor retrage, PSD are clar probleme și va fi o competiție strânsă, o simulare de tur 2 de fapt.

Cheia alegerilor stă în decizia lui Băsescu și a lui Nicușor Dan. Dar mai ales a lui Nicușor Dan. Ei pot ad literam să taie cărțile la aceste alegeri locale și să hotărască viitorul primar al Bucureștiului: Orban sau candidatul PSD", potrivit analizeia scris Mirel Palada, Sociopol.

 

Liderii PSD se vor reuni vineri, în cadrul Comitetului Executiv al partidului, pentru a valida candidaţii la primăria Capitalei şi sectoare.

 

ALDE a negociat cu PSD susţinerea pentru două sectoare ale Capitalei. La Sectorul 1 va candida fosta jurnalistă Laura Chiriac, susţinută de ALDE şi PSD.

 

PNL va intra în cursă cu Ludovic Orban, după ce Cristian Busoi, candidatul anuntat initial de PNL pentru aceasta functie, s-a retras.

 

Orban a mai candidat la Primaria Capitalei in 2008 iesind insa doar pe locul al patrulea in urma primului tur de scrutin, fiind precedat de Sorin Oprescu, Vasile Blaga si Cristian Diaconescu.

 

Ludovic Orban a fost viceprimar al Municipiului București in perioada iulie 2004 - aprilie 2007. Intre aprilie 2007 si decembrie 2008 a devenit ministru al Transporturilor in guvernul Tariceanu.

 

Potrivit sondajului Sociopol, dacă mâine ar avea loc alegeri locale în Bucureşti, la Consiliul General, PSD s-ar situa pe primul loc, cu 37% din voturi, 30% din voturi ar merge la PNL, în timp ce ALDE ar obţine 8%, PMP-7%, iar partidul lui Nicuşor Dan-5%.

 

PSD şi ALDE ar câştiga funcţia de primar general al Capitalei în aproximativ toate scenariile propuse, cu Ludovic Orban  desemnat deja candidatul PNL.

 

În privinţa intenţiei de vot pe candidaţi, Orban ar obţine 40%, dacă l-ar avea pe Şerban Nicolae contracandidat, care ar obţine cu un procent mai mult şi anume 41%.

 

Dacă ar candida împotriva lui Teodorovici, Orban ar obţine 39%, în timp ce fostul ministru al Finanţelor ar obţine 43%.

 

Într-o competiţie Orban-Firea, el ar obţine tot 39%, iar Firea: 44%.

 

În fața lui Tăriceanu, cotat la 47%, Orban ar fi obţine cu 10 procente mai puţin, 37%. Dacă Mircea Diaconu ar fi contracandidatul său, Orban ar obţine 41%, iar Diaconu, 44%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22