PSD ia atitudine faţă de proiectul de raport al CE pe justiţie

Bernard Noghiu | 17.07.2009

Pe aceeași temă

PSD, prin delegaţii săi din Parlamentul European, critică proiectul de raport al Comisiei Europene pe justiţie, considerând că acesta conţine concluzii „antidemocratice şi neproductive“. Reprezentanţii PSD au fost deranjaţi şi de faptul că în proiectul de raport doar Direacţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost evaluată pozitiv.

Delegaţia a remis, vineri, 17 iulie, un comunicat prin care face publică îngrijorarea faţă de conţinutul documentului CE. PSD consideră că aprecierile făcute CE referitor la progresele realizate de România în justiţie sunt exagerate. Delegaţii aceluiaşi partid fac cunoscut că, dacă nu va fi îmbunătăţit, proiectul va fi respins atât de PE, cât şi de Guvernul României.

„În măsura în care, în timpul scurt rămas până la anunţata publicare a raportului, textul acestuia nu va suferi serioase modificări, se va putea ajunge la situaţia în care atât PE, cât şi Guvernul României să îl respingă în totalitate ca fiind antidemocratic şi neproductiv în lupta împotriva corupţiei.“

În comunicat se arată că documentul propune soluţii şi recomandări nedemocratice şi că este un amestec în afacerile interne ale României. Printre propunerile considerate nedemocratice, delegaţia PSD enumeră problema validării cererilor Parchetului de către parlament, renunţarea din partea partidelor la diferendele ideologice în timpul procesului legislativ şi, mai les, problema utilizării dreptului la apărare, în cazul acuzaţilor în marile dosare. Aceste recomandări sunt făcute în vederea simplificării şi scurtării procedurilor judiciare. PSD le declară ca având un caracter dictatorial şi consideră că astfel de recomandări atacă fundamentele statului de drept.

„Raportul cere, în consecinţă: parlamentului să valideze cererile Pacrchetului fără nicio posibilitate de a le respinde; partidelor să renunţe la diferendele ideologice în procesul legislatic; iar acuzaţilor să nu utilizeze dreptul la apărare. Astfel, procedurile judiciare s-ar scurta, iar legile ar fi mai clare. Această concepţie antiparlamentară şi antipluralistă are un caracter dictatorial şi atacă bazele statului de drept“.

Delegaţii PSD atacă şi singurul punct evaluat laudativ de către experţii PE, considerând că aceştia au o atitudine îngăduitoare faţă de DNA, instituţia, care în opinia PSD, este departe de a fi aşa cum o consideră autorii proiectului.

„Proiectul de raport menţionează că DNA şi-a menţinut un bun traseu de investigaţii nepartizane. Afirmaţia, singura cu adevărat laudativă din întreg raportul, e total neargumentată şi în contradicţie cu percepţia larg răspândită privind politizarea acţiunilor acestei instituţii.“

Şi recomandarea legată de monitorizarea eficienţei sistemului juridic a fost criticată de delegaţia PSD, pe motiv că nu sunt aduse precizări legate de criteriile de monitorizare, de autoritatea care poate să monitorizeze şi de măsurile care vor putea fi luate pentru eficientizarea sistemului.

Un punct important în proiectul de raport este şi propunerea ca judecarea excepţiei de neconstituţionalitate să nu mai fie motiv de suspendare a proceselor pentru care se invocă excepţia, fapt ce ar duce la scurtarea duratei rezolvării cazurilor. În marile dosare de până acum, invocarea excepţiei de neconstituţionalitate a dus la amânări repetate şi la întârzieri foarte mari în soluţionarea lor, fapt ce, conform analiştilor dar şi experţilor CE, consituie una dintre cele mai mari piedici pentru lupta împotriva corupţiei.

Mai mult, delegaţia PSD consideră că o mare parte din vina pentru lipsa de progres în justiţia românească este a CE pentru că România nu a primit din partea sa consultanţă tehnică şi nici sprijin financiar.

Duă prezentarea criticilor aduse proiectului de raport, Delegaţia PSD cere ca să se facă modificări, întrucât publicarea, în această formă, a documentului ar putea să creeze doar probleme şi nu să ajute la rezolvarea dificultăţilor cu care se confruntă justiţia românească.

„Faţă de cele menţionate, modificarea raportului precum şi investigarea bunei credinţe şi a profesionalismului experţilor CE apar ca absolut necesare. Până la lămurirea acestor aspecte, publicarea raportului nu poate decât să creeze mai multe probleme decât să le rezolve.“

În documentul CE se aduc critici la adresa parlamentului pentru blocarea anchetelor penale şi la adresa judecătorilor, care tergiversează marile dosare de corupţie, iar când acestea sunt finalizate, aplică sentinţe prea uşoare.

Raportul pe justiţie pentru România va fi publicat pe data de 22 iulie. În raport este prevăzută menţinerea mecanismului de cooperare şi verificare şi după 2009, ceea ce înseamnă că România va fi, în continuare, monitorizată pe justiţie. Motivul menţionat de raport este legat de prea puţinele progrese pe care le-a făcut România în acest domeniu.

Mecanismul de cooperare şi verificare a fost înfiinţat în 2007, cu scopul garantării implementării reformelor în justiţie şi pentru continuarea eficientă a luptei anticorupţie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22