PSD ia fața PNL și decide să abroge în regim de urgență recursul compensatoriu și alte legi de forță

Dora Vulcan | 02.12.2019

PSD ia fața PNL și decide să abroge legea recursului compensatoriu, la pachet cu alte măsuri asupra cărora guvernul liberal a ezitat să intervină frontal după debarcarea guvernului Dăncilă.

Pe aceeași temă

Lovitură de grație dată de PSD guvernului Orban. PSD va susține în regim de urgență în parlament abrogarea unor măsuri pe care le-a impus ori prin OUG, ori prin forțarea majorității pe care o controla în parlament. Proiectele de abrogare, care au fost puse la sertar în parlament sub presiunea majorității care era controlată de PSD, proiecte care aparțin de fapt PNL și USR, acum sunt asumate de PSD. Miza pentru social democrați este de a câștiga capital de imagine și de-a bloca demersul PNL de a-și asuma răspunderea, anunțat luni de Orban după o ședință a PNL la care a participat și Iohannis și care a susținut abrogarea lor urgentă.

PSD a pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, în regim de urgență, legile care prevăd abrogarea recursului compensatoriu, impozitarea pensiilor speciale, alegerea președinților de consilii județene și eliminarea supraaccizei prin modificarea Codului fiscal.

Decizia a fost luată în Biroul Permanent condus de Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților și care a preluat și șefia interimară a PSD după demisia Vioricăi Dăncilă.

Decizia PSD survine la nici 24 de ore după ce guvernul Orban a anunțat, prin vocea prim-vicepremierului Raluca Turcan că guvernul Orban își va asuma răspunderea în această săptămână pe un pachet de legi privind justiția, între care și cea de abrogare a recursului compensatoriu.

Anunțul făcut de liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, a fost făcut după mai multe serii de bâlbe și ezitări ale executivului liberal care, prin vocea ministrului de Justiție, Cătălin Predoiu, a încercat să temporizeze abrogarea legii recursului compensatoriu.

În ședința Bioului Permanent al Camerei Deputaților, la propunerea liderului de grup al PSD Alfred Simonis, s-a decis urgentarea dezbaterilor la comisii și elaborarea rapoartelor pentru mai multe proiecte de legi cu impact public.

Astfel, abrogarea recursului compensatoriu și impozitarea pensiilor speciale ar urma să fie adoptate miercuri în ședința de plen de la Camera Deputaților.

Cele două proiecte de lege aflate acum în dezbaterea comisiilor au fost inițiate și promovate de către PNL și USR.

Miza pentru social democrați este de a câștiga capital de imagine și de-a bloca demersul PNL de a-și asuma răspunderea.

Proiectele de lege intrate în dezbatere rapidă:

PNL a anunțat luni, după o ședință la care a participat și președintele Klaus Iohannis, că guvernul își va asuma răspunderea, în această săptămână, pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la doi la patru ani în ce privește școlarizarea pentru INM.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22