PSD îl reclamă pe Iohannis la CNCD pentru „instigare la ură și răspândire de informații false”

Laurentiu Gheorghe | 01.05.2020

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, contestat și în interiorul partidului, a anunțat vineri că va depune o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

Social-democrații conduși de Marcel Ciolacu îl reclamă pe Iohannis pentru „instigare la ură pe baza răspândirii de informaţii false”, după ce președintele i-a acuzat de înțelegeri „pe sub masă” cu premierul Ungariei, Viktor Orban, în legătură aprobarea tacită în Camera Deputaților a proiectului de lege care dădea autonomie Ținutului Secuiesc.

În plus, Ciolacu plusează și cere întrunirea comisiilor parlamentare SRI și SIE, comisii controlate de social-democrați și cu sprijinul UDMR, ALDE și Pro România.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat vineri că partidul pe care îl conduce va depune o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preşedintelui Klaus Iohannis pentru în urma declaraţiilor pe tema proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Plângerea semnată de Ciolacu către CNCD, condusă de Csaba Asztalos. El se află la al treilea mandat în fruntea instituției, fiind desemnat de grupurile parlamentare ale UDMR, conform algoritmului politic din Parlament.

  1. Îi solicit ferm preşedintelui Iohannis să vină cu dovezi clare, altfel toată lumea va înţelege că este o nouă minciună din seria celor pe care le-a lansat la adresa profesorului Streinu-Cercel sau pe tema redeschiderii şcolilor din Franţa.

  2. Solicit comisiilor parlamentare de control SRI şi SIE să se întrunească săptămâna viitoare şi să convoace şefii serviciilor pentru a prezenta un raport oficial asupra informaţiilor false enunţate în spaţiul public de preşedintele Iohannis.

  3. PSD va depune o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării împotriva lui Iohannis pentru instigare la ură pe baza răspândirii de informaţii false”, a scris Ciolacu pe contul său de Facebook.

El îl acuză pe Klaus Iohannis că „nu-şi poate depăşi condiţia de preşedinte PNL” şi se comportă ca şi cum nu ar fi preşedintele tuturor românilor.

Marcel Ciolacu mai consideră că preşedintele Iohannis, prin declaraţiile legate de Ţinutul Secuiesc, a vrut de fapt „să acopere incompetenţa Guvernului PNL pe care îl conduce”.

„Iohannis şi-ar fi dorit să ascundă incompetenţa guvernului PNL care nu vine cu un plan de relansare a economiei. Singurii care au făcut sacrificii au fost cetăţenii, care au stat în casă. E dreptul lor să ştie când se pot întoarce la muncă, când pot să-şi ia salariu. Nici guvernul PNL şi nici Iohannis nu le spun nimic! Apelează la diversiuni penibile”, se afirmă în postare.

În opinia liderului social-democrat, preşedintele Iohannis şi Guvernul nu au răspuns la problemele reale ale cetăţenilor, astfel că au recurs la „incitarea la ură, tensiuni interetnice şi minciună grosolană”.

„Nici măcar un elev de şcoală nu şi-ar putea imagina că un român, un partid politic sau o organizaţie ar putea vreodată să atenteze la integritatea României. Atacul lui Iohannis este cât se poate de penibil! Nimeni nu vinde Ardealul! România este o ţară membră a Uniunii Europene şi NATO! Din păcate, Iohannis nu este un preşedinte european”, a mai scris Marcel Ciolacu.

Fostul consilier prezidențial, Eckstein-Kovács Péter a anunțat în urmă cu două zile, într-o postare în limba maghiară pe Facebook, că va sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pe motiv că președintele Iohannis folosește batjocoritor limba maghiară. El i-a invitat pe maghiari să depună plângeri la CNCD.

Prima plângere pentru instigare la ură a fost depusă la CNCD de Asociația maghiarilor pentru protecția drepturilor minoritarilor „Miko Imre”, la doar câteva ore după declarația lui Iohannis, a declarat miercuri seară Asztalos.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac dur la adresa PSD după de Camera Deputaților a adoptat tacit inițiativa legislativă a UDMR privind acodarea de autonomie Ținutului Secuiesc.

„În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok (bună ziua – n.r.), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a punctat șeful statului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22