PSD în degringoladă: Acuzații de trădare la vârful partidului, plus un lider fără autoritate

Laurentiu Gheorghe | 03.10.2019

Eșecul neașteptat înregistrat miercuri în plenul Parlamentului când strategia de votare a moțiunii sâmbătă, marca Florin Iordache, a dus la o explozie a nervilor social-democrați în sediul din Kiseleff.

Pe aceeași temă

Succesul Opoziției care a reușit să dejoace capcana întinsă de Florin Iordache, cu programarea discutării și votului pe moțiunea de cenzură, sâmbătă a inflamat spiritele la sediul central al PSD, unde miercuri seară a curs cu acuzații la adresa liderilor bănuiți de trădare, relatează Europa Liberă citând surse social-democrate.

Pierderea majorității în plenul Parlamentului la votarea unei simple ordini de zi, ridică șansele ca moțiunea de cenzură să treacă iar Guvernul Dăncilă să plece acasă. În prezent Opoziția are 237 de semnături și în urma demisiilor și nemulțumirilor din interiorul PSD poate beneficia de alte 8 voturi dacă continuă negocierile.

Dăncilă le-a cerut explicații liderilor PSD Marcel Ciolacu, Florin Iordache și Radu Preda privind modul cum au gestionat coordonarea parlamentarilor PSD. Potrivit surselor HotNews.ro , Dăncilă le-ar fi spus că dacă nu o mai vor ca președinte de partid să i se spună asta că își depune mandatul. Liderii PSD au încercat să se scuze și să explice că parlamentarii partidului nu și-au ținut cuvântul dat.

În final, s-a decis ca premierul Viorica Dăcilă va purta, în următoarele zile, negocieri cu parlamentarii PSD nemulțumiți, inclusiv, cu cei are au semnat moțiunea.

Potrivit surselor citate, o parte dintre liderii PSD au boicotat miercuri negocierile la nivel parlamentar și chiar au refuzat să voteze alături de partid strategia de a împiedica demersul opoziției.

În interiorul PSD tensiunile și nemulțumirile la adresa Vioricăi Dăncilă s-au văzut la stabilirea calendarului privind dezbaterea moțiunii. 4 deputați PSD au semnat textul moțiunii de cenzură (Mihăiță Găină, Mariu Bota, Ion Talpoș, Emanoil Savin) alți doi au demisionat din partid (Horia Nasra, Cornel Itu) chiar în ziua stabilirii calendarului iar șase au "ratat" votul în plen.

Mai mulți liderii PSD printre care Paul Stănescu, Lia Olguța Vasilescu, Marcel Ciolacu, sunt nemulțumiți de modul în care Viorica Dăncilă conduce partidul. Mai exact, aceștia sunt deranjați că aceasta anunță deciziile în partid fără să-i consulte.

„Sunt lideri dispuși să intre în opoziție. Cu un Guvern nefuncțional, cu un premier care face doar ce îl taie capul și ia o serie de decizii proaste și care îi permite lui Iohannis să toace partidul bucată cu bucată mai bine se intră în opoziție. De acolo se poate construi. Acum totul este blocat”, a explicat un lider PSD pentru HotNews.ro.

Potrivit surselor HotNews.ro deciziile lui Dăncilă sunt influențate în primă faza de consilierii personali Anton Pisaroglu și șeful de cabinet Costin Mihalache, dar și de miniștrii Mihai Fifor, Sorina Pintea și liderul PSD Neamț Ionel Arsene.

De altfel, social-democrații s-au manifestat public în acest sens transmițând semnale public către Viorica Dăncilă. Paul Stănescu și alți doi senatori au "ratat" votul în plen, iar Ciolacu a declarat zâmbitor că "PSD a pierdut majoritatea în Parlament".

Inițial, strategia PSD pentru moțiunea de cenzură a fost direcționată către parlamentarii ALDE, PMP și PRO România cărora le-au fost promis diverse funcții sau fonduri dacă absentează de la vot. Negocierile au fost purtate de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, Florin Iordache și de liderul PSD Neamț, Ionel Arsene.

Potrivit surselor citate, Florin Iordache a fost cel care i-a propus Vioricăi Dăncilă ca dezbaterea și votul moțiunii de cenzură să aibă loc sâmbătă pentru că șansele de mobilizare a parlamentarilor opoziției erau slabe,o mare parte dintre liderii PRO România și PMP fiind plecați din tară.

De altfel la ședința social-democrațiilor, Marcel Ciolacu a dat asigurării că moțiunea pică pentru că o parte din parlamentarii ALDE, PMP și Pro România vor absenta.

"Pierderea majorității în Parlament a avut un cumul de factori. Au fost o serie de decizii proaste luate de către președintele PSD care nu are încredere în liderii partidului. Nu există o relație de încredere și colaborare internă" au explicat sursele HotNews.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22