PSD l-a trimis la negocieri la Cotroceni pe Nicolicea însoțit de doi foști deținuți politic

Laurentiu Gheorghe | 12.04.2019

Liviu Dragnea declara joi seară la Antena 3 că delegația PSD care va merge la negocieri la Cotroceni va fi condusă de deputatul Eugen Nicolicea și alți doi membri „surpriză”.

Pe aceeași temă

Vineri dimineață, PSD a transmis un comunicat de presă în care anunță că alături de deputatul Eugen Nicolicea se vor deplasa la Palatul Cotroceni pentru consultările inițiate de Klaus Iohannis pe tema Referendumului pe justiție, două personaje care se declară victime ale procurorului „torționar” Augustin Lazăr din perioada comunistă.

Marin Iancu și Ioan Muntean „sunt doi eroi încarcerați care au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, unde le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Augustin Lazăr", susține PSD.

Unul dintre cei doi este Marian Iancu, general în rezervă, condamnat la închisoare în 1981 pentru tentativă de trădare prin transmitere de secrete. El a fost recent în platourile Antenei 3, unde a susținut că a fost condamnat pe motive politice, fiind încarcerat la penitenciarul Aiud.

El îl acuză pe procurorul general, Augustin Lazar, că din cauza sa i s-au respins, de patru ori, cererile de eliberare din pușcarie. In toate cele 4 solicitări de eliberare, președinte al comisiei fusese Augustin Lazar.

„După ce și-a ispasit integral pedeapsa, generalul in rezerva Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite in ziua de 21 decembrie 1989, zi in care fiica cea mare a fost impuscata. In timp ce protesta in strada impreuna cu fiica cea mica impotriva regimului comunist, a aflat ca fiica cea mare a fost ucisa", sustine PSD intr-un nou comunicat in care revine cu detalii despre participantii la consultari.

Cat despre Ioan Muntean, PSD precizeaza ca, de asemenea, ar fi fost detinut politic la penitenciarul din Aiud, timp de sapte ani.

"La fel, Comisia condusa de Augustin Lazar i-a respins de doua ori liberarea. Dupa ce i-a facut plangere lui Lazar despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a intocmit un raport de pedepsire si l-a bagat zece zile la izolare", sustine PSD.

Comunicatul PSD:

„Revenim cu detalii privind așa-zisele consultări de la Palatul Cotroceni referitoare la situația din justiție și vă reamintim, de asemenea, delegația Partidului Social Democrat:

1. Domnul Eugen Nicolicea – Vicepreședinte al Camerei Deputaților

2. Domnul Marin Iancu – Fost deținut politic

3. Domnul Ioan Muntean – Fost deținut politic

Comunicatul PSD

Domnul Marin Iancu a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni.

Deși îndeplinea condițiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci președinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiționată.

Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Și de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deținutul politic și-a ispășit integral pedeapsa, deși îndeplinea condițiile legale pentru a putea fi eliberat.

După ce și-a ispășit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împușcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă.

Domnul Ioan Muntean, de asemenea, a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud, Secția 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deținuți politici extrem de periculoși pentru statul comunist PCR, timp de șapte ani.

La fel, Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea.

După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire și l-a băgat zece zile la izolare.

Cei doi eroi încarcerați au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Lazăr”.

Ioan Muntean, „eroul trimis la carceră de Augustin Lazăr” și „deținut politic” în perioada comunistă, după cum l-a prezentat Antena 3, a fost de fapt condamnat pentru tâlhărie și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce a atacat un grănicer și i-a luat acestuia pistolul mitralieră și 30 de cartușe,.

Ioan Muntean nu era la prima condamnare, mai primise și înainte de incidentul respectiv pedepse cuprinse între 7 luni și 4 ani.

În sentința de condamnare a fost descris drept „element cu antecedente penale, fire de aventurier, căruia nu-i plăcea să muncească”, faptele sale fiind considerate cu „risc social sporit”.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis are, vineri, o noua runda de consultari la Cotroceni privind situatia din Justitie. Dupa ce joi a discutat cu reprezentantii PNL, USR, PMP, UDMR si cu grupul minoritatilor nationale, azi sunt invitați pe cei de la PSD si ALDE.

Joi seara, Dragnea a spus misterios la Antena3: „Nicolicea e seful delegatiei, sa incerce sa-l ajute cu intrebari, zic ca o sa fie o discutie placuta”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22