PSD nu a acceptat paritatea cu PNL in viitoarea alianta

Fara Autor | 20.01.2011

Pe aceeași temă

Conducerea PSD a respins ieri paritatea cu PNL în desemnarea candidaţilor comuni pentru alegerile locale şi parlamentare, aceştia urmând să fie selectaţi în baza ponderii actuale şi a sondajelor de opinie. Discuţiile din cadrul Biroului Permanent Naţional al PSD au avut loc în condiţiile în care Victor Ponta începe joi turneul în teritoriu pentru a lua pulsul baronilor, relateaza "Adevarul".




După mai bine de patru ore de dezbateri, conducerea PSD a stabilit joi seară că nu va accepta paritatea cu liberalii pentru alegerile locale şi parlamentare.




Potrivit unor surse, citate de Adevarul, mandatul lui Ponta este de a propune partenerilor ca proporţia candidaţilor pe listele comune să fie dată de ponderea actuală şi de sondajele de opinie. De exemplu, în cazul consiliilor judeţene, PSD va da candidaţii în cele 17 judeţe pe care le conduce, iar liberalii în cele cinci pe care le au în prezent. Pentru cele 15 judeţe conduse de PDL, sondajele urmează să decidă care dintre candidaţii potenţiali ai celor două partide are şansele cele mai mari de câştig. Acelaşi mecanism ar trebui aplicat, în viziunea PSD, şi în cazul primăriilor.




Lista comuna pentru alegerile parlamentare va fi facuta duppa acelasi sistem: drept de mentinere a pozitiilor deja ocupate, plus sondaje de opinie pentru cele detinute de PDL, sustin sursele citate de Adevarul si HotNews. Astfel, PSD isi va mentine proprii candidati pentru cele 137 de colegii in care acestia au castigat deja, iar PNL va proceda la fel in cele 74 de colegii ocupate la alegerile din 2008. In restul colegiilor urmeaza sa se stabileasca ponderea egala si candidatii in functie de sondajele de opinie. Prin protocolul semnat cu PC, liberalii vor ceda insa un numar fix: 20 de mandate pentru conservatori.




Idee paritatii pe liste a fost respinsa in primul rind de Ion Iliescu.




"Ce e aia paritate? Asta ar fi gandire mecanica, care nu raspunde unor realitati date. Asta e problema delicata acum: cum anume se vor combina aceste lucruri ca sa fie intr-adevar eficient si pentru unii si pentru altii si pentru gruparea unificata. Daca se merge dupa chestii aritmetice, riscam sa pierdem", a declarat Ion Iliescu miercuri seara, citat de Agerpres.




Referitor la criteriile de alegere a candidatilor aliantei PSD-ACD, Iliescu a precizat ca in zonele unde exista in acest moment consilieri judeteni PSD sau PNL, acestia trebuie sustinuti de catre toate formatiunile aliantei, iar in celelalte judete trebuie facute "niste consultari sau sondaje" pentru stabilirea candidatului potrivit.




Iliescu a mai spus ca "izolarea PDL pe scena politica" reprezinta obiectivul politic major al aliantei PSD-ACD, chiar si in cazul in care formatiunea democrat-liberala va avea o alta conducere decat cea actuala.




Dupa intalnirea cu liderii partidului, presedintele Partidului Social Democrat , Victor Ponta, a declarat "ca niciunul dintre participanti, de principiu, nu a fost impotriva ideii unei aliante'. Ponta a precizat ca la nivel de vicepresedinti s-a ajuns la un consens, insa in structurile statutare trebuie luate decizii.




In ceea ce priveste data la care se va parafa alianta cu ACD, presedintele PSD a afirmat: "in termeni politici, foarte repede".
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22