PSD o păstrează în funcția de Avocat al Poporului pe Renate Weber chiar dacă este omul lui Tăriceanu

Laurentiu Gheorghe | 22.06.2020

Robert Cazanciuc, șeful interimar al Senatului, a declarat luni că PSD nu susține propunerea PNL de revocare din funcția de Avocat al Poporului a lui Renate Weber, pentru că este doar interes de partid.

Pe aceeași temă

Robert Cazanciuc a spus că în Biroul permanent, pesedistii au respins categoric solicitarea liberalilor de îndepărtare a lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului pentru că în mod cât se poate de evident nu este decât „un atac la adresa unei instituţii fundamentale, care nu se află în slujba PNL, ci în slujba poporului”, transmite Agerpres. Renate Weber (ALDE) a fost propusă de Calin Popescu Tariceanu si votata in Parlament de PSD, UDMR și Pro Romania.

„PSD nu susţine un asemenea demers, care este, din punctul nostru de vedere, un atac la adresa unei instituţii fundamentale, care nu se află în slujba PNL, ci în slujba poporului. PNL nu poate să înţeleagă treaba asta, adică nu poate să fie Avocatul Poporului la cheremul PNL. Săptămâna trecută sau acum două săptămâni au făcut de asemenea demersuri, au fost opinii diferite, dacă sunt sau nu sunt îndreptăţite, de aceea trebuie să aibă această instituţie independenţă, să facă ceea ce crede atunci când apreciază că anumite drepturi fundamentale sunt încălcate”, a precizat Cazanciuc întrebat pe această temă.

Cu toate acestea, Cazanciuc susține că nu a avut loc la partid o discuţie pe această solicitare a liderului PNL, Ludovic Orban, însă a menţionat că nu se pune problema declanşării unei asemenea proceduri.

„Nu am avut o discuţie la partid pe această solicitare a lui Ludovic Orban, nu ştiu dacă a depus sau nu a depus până în acest moment, în scris, am văzut doar o declaraţie politică, dar nu cred că se pune problema declanşării unei asemenea proceduri împotriva Avocatului Poporului, pentru că a făcut ceea ce a crezut de cuviinţă. De aceea se numeşte Avocatul Poporului, să facă ceea ce crede de cuviinţă când are elemente pentru a demara o asemenea procedură”, a susţinut Cazanciuc.

Senatorul PSD a adăugat că PNL este „consecvent cu propria activitate în ultimul timp, în care statul de drept este mai degrabă un slogan electoral, decât o stare în care respectăm regulile de funcţionare a statului român”.

„Nu poţi să ataci Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, Avocatul Poporului ori de câte ori emit decizii care ţie nu îţi convin. Deci, din punctul acesta de vedere, nu e o surpriză că Ludovic Orban face acest atac la Avocatul Poporului, ca instituţie. Nu poţi să ieşi împotriva instituţiei când face un demers care este, la un moment dat, altfel decât crezi tu că ar trebui să fie. Deci, nicio surpriză, din acest punct de vedere, din partea lui Ludovic Orban”, a încheiat Cazanciuc.

PSD deține controlul în Curtea Constituțională, cu șapte judecători din nouă, la Curtea de Conturi și-a numit prin intermediul Parlamentului proprii oameni la conducere, iar Avocatul Poporului a fost numit de Călin Popescu Tariceanu.

Liberalii au depus, luni, la Parlament cererea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber, pe care o acuză că, prin atacarea la CCR a legii impozitării pensiilor speciale, se află în conflict de interese pentru că este beneficiar de astfel de pensie specială și că și-a depășit mandatului constituțional prin instituirea mecanismului de tortură pe spitalele COVID (citește integral).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22