PSD, PMP si Alianta Noastra critica Guvernul pentru vanzarea actiunilor unor societati de stat

Vlad Toma | 10.10.2016

Traian Basescu, Liviu Dragnea au atacat decizia guvernului Ciolos de a vinde pachete de actiuni ale unor societati de stat cum ar fi Aeroportul Otopeni, Portul Constanta sau Hidroelectrica. O critica a acestei decizii a venit si din partea Aliantei Noastre, partidul lui Marian Munteanu.

Pe aceeași temă

 

Dragnea a acuzat din nou Guvernul Ciolos ca nu ar avea legitimitate pentru a pune in aplicare aceste vanzari planificate :

 

"Guvernul acesta - si niciun alt guvern - nu poate, cu doua luni inainte de alegeri, sa vanda societati nationale strategice cum sunt Aeroportul Otopeni sau Hidroelectrica. Acest Guvern nu a avut acest mandate… Romania nu are de ce sa vanda pachete minoritare sau majoritare. Un guvern tehnocrat, fara legitimitate, nu poate sa faca acest lucru...", a spus Liviu Dragnea, la Antena 3, conform ziare.com
 

Traian Basescu a criticat si el intentia de a vinde actiunile acestor companii: "Sa scoti la vanzare actiunile Portului Constanta si ale Aeroportului Otopeni, obiective super-strategice ale tarii... Poti sa vinzi TAROM-ul maine, dar Aeroportul Otopeni, asta ramane in proprietatea statului. Portul Constanta este cel mai important port din bazinul mediteranean", a subliniat fostul sef de stat, la B1 TV, conform ziare.com

 

Alianta Noastra Romania a criticat de asemenea intentia Guvernului de a vinde aceste pachete de actiuni: "Deși o astfel de intenție poate fi privită ca o măsură ce se înscrie pe linia dezvoltării și consolidării economiei concurenționale de piață, Alianța Noastră România consideră că nu este momentul prielnic pentru trecerea la materializarea ei, atât din punctul de vedere al realizării condițiilor tehnice de aplicare cât și din punctul de vedere al unei insuficiente analize a eventualelor consecințe asupra siguranței naționale și a asigurării premizelor unei creșteri economice sustenabile pe termen mediu și lung," arata Alianta Noastra intr-un comunicat.

 

AN mai arata ca o astfel de hotarare a Guvernul are nevoie de un mandat special dat de Parlament, lucru imposibil acum cand atat Guvernul cat si Parlamentul sunt la final de mandat:"Trebuie înțeles că în cazul companiilor și sectoarelor strategice, schimbarea raporturilor de proprietate este eminamente o decizie politică și nu una de management executiv," se mai arata in comunicatul citat.

 

AN acuza de asemenea lipsa de transparenta si lipsa de pregatire a unor ministri considerand ca "în actualele condiții vânzarea de acțiuni se constituie ca un act potrivnic încurajării și stimulării capitalului românesc. Este evident că acesta nu va putea deveni un actor important al tranzacționării, ceea ce ar putea conduce la vânzarea doar către capitalul extern."

 

Guvernul Ciolos a aprobat recent vanzarea unor pachete de actiuni ale unor companii de stat cum ar fi Hidroelectrica, Rompetrol, Aeroporturi Bucuresti, Porturi Maritime Constanta si Salrom, mai scrie ziare.com

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22