PSD redepune la Senat proiectul care modifica Referendumul. Doua proiecte asemanatoare, clasate

E.b. | 25.02.2017

Mai multi senatori PSD au depus vineri un proiect de lege de modificare a Legii referendumului 3/2000, textul proiectului fiind identic cu alte doua proiecte depuse de PSD in noiembrie anul trecut, dar care au fost clasate, intrucat nu au ajuns sa fie dezbatute si introduse pe ordinea de zi.

Pe aceeași temă

 

 

 

Proiectul s-ar motiva prin faptul ca este nevoie de "asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor initiativelor de revizuire a Constitutiei", avandu-se in vedere in special initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei pentru redefinirea familiei care se afla in procedura legislativa. 

 

Proiectul prevede ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei urmeaza sa se desfasoare in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii propunerii de revizuire, precum si obligatia Guvernului de a aduce la cunostinta publica, de indata prin mijloace de comunicare in masa, data referendumului national.

 

Practic, PSD stabileste reglementarile speciale pentru organizarea referendumului prin legea cadru de organizare a referendumului, conform HotNews.ro.


Initiativa si procedura revizuirii Constitutiei sunt supuse dispozitiile prevazute la art. 73 alin (1) si (2), 150 si 151 din Constitutia Romaniei si prezentei legi."

 

"Pentru asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor initiativelor de revizuire a Constitutiei, a fost elaborat prezentul proiect de Lege pentru organizarea si desfasurarea oricarui referendum national ce ar putea fi initiat incepand cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la initiativa cetateneasca ce se afla pe rolul Parlamentului" se arata in expunerea de motive. 

 

Cheltuielile pentru organizare si desfasurarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei se suporta din bugetul de stat, conform prevederilor art. 61 lit. a) din Legea nr. 3/ 2000.

 

PSD a cerut adoptarea proiectului in procedura de urgenta. 

 

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ca in primavara acestui an ar putea fi organizate nu unul, ci chiar doua referendumuri de revizuire a Constitutiei.

 

"Noi avem in minte alte doua referendumuri pe care le vom declansa. Este un referendum pe care ne-am angajat sa-l declansam cu tema 'familia'. S-au strans peste 3 milioane de semnaturi si este o tema de interes major, care tine de substanta societatii noastre. Iar a doua tema - eu am spus-o de un an si jumatate in spatiul public si o spun in continuare, chiar daca unii colegi de-ai mei s-au suparat la vremea respectiva, un referendum privind regimul imunitatilor din Romania. Eu am spus-o mereu si sustin in continuare - nu sunt de acord cu imunitatea parlamentara, dar nici cu cea a presedintelui. Daca romanii sunt de acord", spunea Dragnea la Romania TV, imediat dupa ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va organiza un referendum privind lupta anti-coruptie.  

 

Pentru validarea referendumului este in vigoare pragul introdus in 2013, de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Revizuirea Constitutiei se considera a fi aprobata daca majoritatea voturilor valabil exprimate au stampilat raspunsul "da" la intrebarea "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament?".

 

Proiectul de lege privind initiativa cetateneasca se afla in dezbaterea parlamentului, insa a intampinat un blocaj intrucat nu este clar deocamdata care este camera decizionala in cazul acestei initiative. Comisia de regulament urmeaza sa se pronunte in acest sens si sa stabileasca ordinea in care trebuie dezbatut proiectul, dupa ce acesta a fost trimis de la Senat, unde apucase sa primeasca un raport, la Camera Deputatilor. Aici, comisia juridica a decis trimiterea pentru un punct de vedere la comisia de regulament.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22