PSD reușește să-și păstreze un deputat condamnat la închisoare pentru votul moțiunii de cenzură

Laurentiu Gheorghe | 08.10.2019

Deputatul PSD Octavian Goga, transferat de la PMP, condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare își păstrează mandatul de parlamentar, cel puțin până la votarea moțiunii de cenzură.

Pe aceeași temă

După ce PSD a boicotat ședința de plen, în Camera Deputaților nu a mai avut cvorumul necesar pentru a aproba marți vacantarea mandatului deputatului Octavian Goga. Au fost prezenți 157 deputați, iar pentru a fi întrunit cvorumul trebuiau să fie 165, astfel că ședința a fost suspendată. Astfel că Alexandru Teacă, membru PMP, și care trebuia să-i ia locul nu a mai putu să depună jurământul, iar PSD și-a securizat un vot prețios pentru moțiunea de cenzură care se va vota joi.

Pentru demiterea Cabinetului Dăncilă este nevoie de cel puțin 233 de voturi, iar PNL anunțase luni că mizează pe 244 de voturi, la care este posibil să se adauge încă 3 voturi de la parlamentari transferați de la PSD la Pro România. PMP a anunțat că va vota la vedere în favoarea moțiunii de cenzură inițiate de PNL.

Camera Deputaților a supus la vot, marți, decizia vacantării mandatului lui Goga, fiind 152 de voturi „pentru”, unul contra și o abținere. Numărul total al deputaților prezenți la plen a fost de 157, insuficient pentru a asigura cvorumul de validare a deciziei. Votul contra a aparținut lui Eugen Nicolicea, deputatul PSD implicat în modificarea Legilor Justiției și a Codurilor Penale.

Astfel, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a anunțat că ședința este suspendată.

„În urma negocierii liderilor am convenit următorul program: astăzi, după votul final, în care va fi practic invalidat mandatul de deputat al lui Octavian Goga, vor urma paşii în sensul de a se convoca comisia de validare. Se va întruni Biroul permanent, iar la 14,30 plenul va participa la depunerea jurământului noului deputat - Alexandru Teacă", anunţa liderul grupului PMP, Marius Paşcan, citat de Agerpres.

Iniţial, Marius Paşcan solicitase convocarea unei şedinţe de plen pentru joi dimineaţa, la ora 9,00, în cadrul căreia să fie validat mandatul de deputat al lui Alexandru Teacă, cel care îi urmează lui Goga pe lista deputaţilor PMP, însă liderul grupului social democrat, Alfred Simonis, a respins această propunere.

„Nu se poate stabili ordinea de zi cu privire la validarea unui mandat de deputat pentru joi, la ora 9,00, până nu se publică în Monitorul Oficial vacantarea locului de deputat ocupat de domnul Octavian Goga şi până nu se face raportul în comisia de validare, cu privire la înlocuitorul acestuia", a spus el.

Luni, Camera Deputaţilor a luat act de situaţia încetării mandatului de deputat al lui Octavian Goga ca urmare a deciziei Înaltei Curţi în cazul său, proiectul de hotărâre de vacantare a locului de deputat urmând să fie votat în şedinţa de marţi, la ora 12,00.

Deputatul Octavian Goga, care a intrat în Parlament în anul 2016 pe listele Partidului Mişcarea Populară, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare în septembrie 2018 pentru săvârşirea infracţiunilor de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi conducere fără permis. Din iunie 2017 a activat în grupul PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22