PSD s-a pregătit pentru ordonanța de adoptare a codurilor penale, la pachet cu amnistia și grațierea

Redactia | 10.12.2018

CCR va decide marţi dacă protocoalele de colaborare încheiate între SRI şi Parchetul General au încălcat sau nu Constituţia, prilej ca Dragnea să-și facă cadou de Crăciun amnistia si gratierea.

Pe aceeași temă

Sesizarea Curții Constituționale a fost semnată de Florin Iordache, unul dintre oamenii fideli lui Dragnea. Potrivit unor surse politice, juriştii PSD sunt aproape convinși că vor avea câştig de cauză şi, pe baza deciziei CCR, Guvernul ar putea adopta ordonanţa de amnistie şi graţiere, la pachet cu ordonanţa pentru modificarea Codurilor penale, dezvăluie Adevărul.

Surse din conducerea PSD susţin că temuta ordonanţă de urgenţă, care l-ar salva pe Liviu Dragnea de condamnare, nu va conţine cuvintele amnistie şi graţiere, ci e pregătită o variantă „reparatorie pentru nedreptățile din Justiție”.

Concret, liderii PSD se aşteaptă ca magistraţii CCR să declare protocoalele neconstituţionale, o decizie care ar deschide calea nu doar către amnistie şi graţiere, ci şi către revizuirea sentinţelor definitive. „Liviu Dragnea i-a cerut lui Tudorel Toader să se pregătească pentru decizia CCR . Partidul aşteaptă cu sufletul la gură hotărârea. Dacă e pro-PSD, atunci partidul va decide calea de urmat în şedinţa Consiliului Naţional de duminică. Iar calea de urmat va fi graţiere, amnistie şi revizuirea sentinţelor considerate ilegale, pe motiv că se bazează pe probe rezultate din cooperarea dintre SRI şi procurori“, susţin surse din PSD pentru Adevărul.

Salvarea lui Dragnea

Practic, o astfel de măsură ar anula condamnarea de trei ani şi jumătate cu executare primită de Liviu Dragnea în primă instanţă şi, în plus, l-ar lăsa pe liderul PSD şi cu cazierul curat. Eventuala ordonanţă l-ar salva şi pe Darius Vâlcov, unul dintre sfetnicii liderului PSD, condamnat în primă instanţă la nu mai puţin de 8 ani de închisoare pentru corupţie.

Iordache i-a servit-o lui Dragnea

Cel care a sesizat CCR a fost vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea. De altfel, liderul PSD şi-a delegat atribuţiile de şef al Camerei către Iordache în ziua în care Parlamentul a sesizat CCR.

„Prin semnarea acestor protocoale, şi de aceea cred eu că e un fapt foarte grav, procurorul general a venit să adauge la Codul de procedură penală şi a dat puteri sporite SRI, transformându-l în organ de urmărire penală. Cei de la SRI au făcut expertizele, traducerile... nu sunt specialişti cei de la SRI, nici experţi, nici traducători autorizaţi. Toate aceste sunt nişte fapte foarte grave”, argumenta Florin Iordache. De partea cealaltă, procurorul general Augustin Lazăr explica: „Protocoalele nu sunt acte normative. Cine spune aşa ceva, după părerea mea, exagerează. Ele sunt nişte metodologii de lucru de bune practici, cu caracter intern, pentru instituţiile care le folosesc în aplicarea legii. În niciun caz nu este vorba de acte normative, pentru că vom vedea că nerespectarea acelor reguli de bune practici nu este sancţionată cu nimic. Pur şi simplu, două instituţii se obligă în baza legii, îşi stabilesc nişte reguli cum să procedeze în aşa fel încât să poată aplica legea“.

De data asta, ziua ca hoții

Primarul PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, a cerut în şedinţa Comitetului Executiv (CEx) să fie tranşat subiectul graţierii şi amnistiei. „Să ştim: ori e albă, ori e neagră. În sedinţa viitoare a CEx vom avea această discuţie“, a spus Tudorache, la Digi 24. Şi Marian Oprişan a vorbit despre un „act de clemenţă“ pentru infractori din partea PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22