PSD s-a răzgândit: Dăncilă negociază cu nemulțumiții din ALDE pentru a evita votul din Parlament

Laurentiu Gheorghe | 11.09.2019

Premierul PSD, Viorica Dăncilă, ar intenționa să completeze portofoliile din Guvern, tot cu membrii ALDE, pentru ca alianța de guvernare să pară neschimbată, și să trimită propunerile la Cotroceni.

Pe aceeași temă

Președintele PSD și premier, Viorica Dăncilă, se întâlnește, miercuri, la Guvern, cu o parte dintre parlamentarii ALDE care nu sunt de acord cu ieșirea partidului de la guvernare, relatează România TV citând surse social-democrate apropiate discuțiilor.

Viorica Dăncilă a căpătat curaj după ce a reușit să-l numească pe Teodor Melescanu (ALDE) la conducerea Senatului în locul lui Călin Popescu Tăriceanu (liderul ALDE) și încearcă același lucru și în Guvern. Astfel, în locul miniștrilor ALDE demisionari, ar vrea să numească tot membri ai aceluiași partid pentru a da iluzia că coaliția PSD-ALDE funcționează în continuare, fără să mai ceară aprobarea Parlamentului.

Surse social-democrate, citate de Realitatea TV, dar și de Digi24, spun că deja au mai avut loc întâlniri între liderii PSD și puciștii din ALDE în cadrul cărora Dăncilă le-a propus să revină să refacă structura Guvernului în ciuda deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a trece în opoziție.

Prin această mutare, Dăncilă încearcă să evite un vot în Parlament, pe restructurarea Guvernului. Premierul va explica că din moment ce oameni din ALDE ocupă aceleași portofolii, atunci coaliția este încă funcțională și nu este nevoie de o restructurare a Guvernului.

Ulterior, Dăncilă va trimite propunerile de miniștri la Cotroceni, acolo unde Klaus Iohannis are dreptul de a respinge, o singură dată, motivat, un ministru. Este posibil ca Dăncilă să aștepte un prim refuz al președintelui și apoi să trimită, din nou, aceleași propuneri de miniștri.

E de aștept ca președintele Iohannis să recurgă la arbitrajul Curții Constituționale, însă aceasta va însemna o altă tragere de timp a Guvernului PSD, care astfel ar putea să supraviețuiască până după alegerile prezidențiale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22