PSD s-a răzgândit: Vrea alegeri anticipate dar localele și parlamentarele să aibă loc în aceeași zi

Laurentiu Gheorghe | 10.02.2020

Paul Stănescu, secretar general al PSD, susține organizarea de alegeri anticipate pentru ca social-democrații să nu arate că le-ar fi teama de organizarea de alegeri parlamentare.

Pe aceeași temă

De asemenea, la CEX se discuta sa fie programat votul pentru guvernul Ludovic Orban II in termenul maximal prevăzut de lege, anume 15 zile de la momentul depunerii listei miniștrilor și programului de guvernare. Votul ar putea fi programat, astfel, in ultima săptămână din luna februarie. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a refuzat însă să spună la ce soluție s-a ajuns în CEx, menționând că anunțul privind votul pentru investirea Guvernului Orban 2 va fi dat marți după ședința birourilor reunite ale Parlamentului.

Declarațiile lui marcel Ciolacu:

  • Niciun coleg nu a spus ca PSD trebuie sa se teama de alegeri. E normal sa avem aceste discutii (despre anticipate), o strategie si un plan al partidului (...) Am luat in discutie cum e normal, toate variantele, suntem pregatiti pentru toate variantele.

  • PSD nu se teme de niciun fel de alegeri. Calendarul (alegerilor locale) e atributul guvernului. O singura recomandare pentru Guvern inainte sa dea hotararea cu data alegerilor, sa aiba grija sa nu le puna in aceeasi zi cu Bacalaureatul, cred ca suficient am rascolit vieti.

  • Despre o intelegere cu Ludovic Orban: Ce sa discute cu mine ca premier demis? E o mascarada. Cum pot avea eu intelegere cu dl Orban? In primul rand pe cine reprezinta? Ce sa vorbesc cu dl Orban? Dvs ati face intelegeri cu un om intr-o astfel de situatie?

  • Despre inceperea procedurilor parlamentare pentru votul de învestitură a Guvernului Orban II: Vom hotari in PSD cum vom proceda in ziua votului, dar nu am niciun drept sa intretrup calendarul parlamentar.

    Mai mulți lideri PSD au militat luni, în ședința Comitetului Executiv (CEX), ca partidul să fie de acord cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate odată cu localele, susține G4Media.ro și Antena3, citând surse social-democrate.

Potrivit acestora, unul dintre liderii locali care au cerut ca PSD să sprijine anticipatele a fost Lia Olguța Vasilescu, care a prezentat în CEX o poziție în acest sens adoptată de conducerea județeană Dolj a partidului.

Alți lideri social-democrați și-au exprimat și ei sprijinul pentru anticipate, explicând că ar fi absurd ca PSD să voteze instalarea unui guvern PNL.

Printre susținătorii anticipatelor s-a numărat și secretarul general al PSD, Paul Stănescu. De altfel, el a declarat public, încă de ieri, că partidul ar trebui să vrea alegeri anticipate și le-a transmis membrilor formațiunii că trebuie să dea dovadă că nu le este frică.

”Mereu se vehiculează în mediul public că ne e teamă de alegeri anticipate. Eu v-aș ruga să facem un lucru. Sigur, indusă în spațiul public, această chestiune, ca și cum noi am fi provocat această criză politică, care știm bine e provocată de președintele Iohannis și de PNL. Eu v-aș spune, pentru că tot timpul noi, membrii PSD, am fost oameni responsabili în ceea ce privește viața românilor și economia României, eu v-aș spune următorul lucru: să nu mai spunem în spațiul public ”nu ne e teamă de alegeri anticipate”. Vrem alegeri anticipate, indiferent cum vor fi ele. Chiar dacă sunt convins că poate unii sunteți șocați de ceea ce spun, dar de data asta trebuie să dăm dovadă că nu ne e frică”, a declarat duminică Paul Stănescu.

Partidul Național Liberal a depus, luni, programul de guvernare în Parlament. Urmează ca Parlamentul să stabilească un calendar pentru audierea miniştrilor în comisii şi data la care Ludovic Orban o să vină să ceară deputaţilor şi senatorilor votul de încredere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22