PSD și PNL modifică legea Concurenței pentru a-l demite pe Bogdan Chirițoiu de la șefia instituției

L. G. | 19.12.2022

Miza modificărilor „pe repede înainte” constă în înlocuirea actualului președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, care se află la al treilea mandat, arată Hotnews.

Pe aceeași temă

Comisia Juridică și Comisia de Industrii din Camera Deputaților au modificat un proiect de lege depus de PSD în 2017, prin care este redus numărul de mandate pe care le poate deține președintele Consiliului Concurenței.

În prezent, legea prevede că durata mandatului membrilor Consiliului Concurenței este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului, indiferent de durata mandatului exercitat anterior.

Modificările efectuate de cele două comisii fac referire la atribuțiile președintelui, vicepreședinților și consilierilor de concurență astfel:

- Atribuțiile membrilor Plenului se stabilesc potrivit regulamentelor aprobate de către Consiliul Concurenței.

- Președintele, vicepreședinții și consilierii de concurență trebuie să aibă o independență reală și să se bucure de o înaltă reputație profesională și probitate civică.

- Durata unui mandat este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii acestuia, o singură dată.

De precizat că președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, se află la al treilea mandat, el fiind numit prima oară în 2009. Dacă legea va intra în vigoare, acesta va fi forțat să demisioneze, urmând să fie numită altă conducere a instituției.

Proiectul de lege modificat de PSD, PNL și UDMR urmează să intre marți în dezbaterea plenului Camerei Deputaților. De menționat este că forul decizional în acest caz este Camera Deputaților, iar dacă legea va fi adoptată marți, va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22