PSD spune că nu susține proiectul de creștere a pragului pentru încredințarea directă de lucrări

L. G. | 18.04.2022

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, că proiectul prin care se majorează la un milion de euro pragul pentru achizițiile publice fără licitație nu are susținerea partidului său.

Pe aceeași temă

„Nu a fost o inițiativă discutată în cadrul grupului parlamentar. PSD nu susține acest proiect de lege", susține președintele PSD, citat de HotNews.ro.

De partea cealaltă, opoziția USR îi acuză pe parlamentarii Coaliției că au depus o lege „prin care vor să legalizeze licitațiile cu dedicație pentru firmele lor de casă".

„Liber la achiziții de lucrări publice până la 5 milioane de lei și excluderea Curții de Conturi de la constatarea contravențiilor. De „controlul” contractelor se va ocupa fosta mâna dreaptă a primarului „Diamant” de la Sectorul 1, anchetat de DNA pentru luare de mită. Liber la furat. Așa cum visa Liviu Dragnea. Coaliția hoției și sărăciei”, susține vicepreședintele USR, Ionut Moșteanu într-o postare pe Facebook.

Moșteanu mai scrie că partidul său va încerca să oprească legea. „Votăm împotrivă, o atacăm la CCR. E nevoie de fiecare dintre voi să pună presiune pentru a opri legea. Să afle fiecare român cum Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis vor să dea liber la furat”, a precizat vicepreședintele USR.

137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR au depus săptămâna trecută un proiect de lege prin care propun ca achizițiile de lucrări publice să poate fi făcute fără licitație dacă se încadrează în pragul de 1 milion de euro.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat și modifică esențial articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achizițiile publice, care face referire la pragurile pentru achiziții directe fără licitație.

În expunerea de motive inițiatorii susțin că este nevoie de achiziții simplificate pentru a atrage mai rapid banii europeni din PNRR Planul Național de Redresare și Reziliență.

Proiectul propune următoarele modificări:

  • achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege),

  • achiziția directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege)

  • în cazul achiziției directe autoritatea contractantă are obligația de a consulta minim trei operatori pentru achizițiile a cărora valoare estimată este mai mică de 130.000 de lei pentru produse și servicii respectiv 500.000 de lei pentru lucrări.

  • dacă în urma consultării autoritatea respectivă (Consiliul Județean, primărie, minister – n.r.) primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată.

  • Curtea Conturi n-ar mai avea atribuții de a verifica modul în care au fost făcute achizițiile publice. Astfel, proiectul de lege elimină Curtea de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni și o înlocuiește cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice (instituție în subordinea Guvernului).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22