PSD: Suspendarea lui Iohannis doar 30 zile, cât Tăriceanu să o revoce pe șefa DNA

Redactia | 13.06.2018

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a explicat miercuri ce a vrut să spună Florin Iordache, președintele comisiei parlamentare destinată modificării legilor justiției, că președintele Iohannis poate fi suspendat de Parlament dar fără a se mai organiza referendum pentru demiterea acestuia.

Pe aceeași temă

 

 

 

Astfel, președintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, consideră că în ipoteza, tot mai probabilă de altfel, în care președintele nu se va conforma somației CCR ca s-o revoce pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, atunci s-ar putea adopta de către Parlament o Hotărâre de începere a procedurii de demitere șefului statului.

 

În perioada cât este în vigoare această Hotărâre, la Palatul Cotroceni se va instala numărul doi în stat, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Nicolicea arată că în termenul de 30 de zile, până la referendumul de suspendare efectiv, Parlamentul poate retrage Hotărârea de demitere, referendumul nu mai are loc, iar președintele revine în funcție.

 

”După ce se constată o încălcare gravă a Constituției, orice măsură constituțională de poate aplica. Acum, la nivel teoretic, mă întrebați cum se face o suspendare, evident că Parlamentul inițiază o demitere, toată lumea confundă demiterea cu suspendarea. În cadrul demiterii, după ce se aprobă hotărârea respectivă, președintele este suspendat, se cere avizul Curții Constituționale, care este opțional, după care se ajunge, evident la referendum, care se organizează în maxim 30 de zile de la data emiterii hotărârii (...) Atâta vreme cât există această Hotărâre a Parlamentului, care a pornit această etapă de demitere, este evident că referendumul se face în maxim 30 de zile, dar orice act poate să fie și anulat de către cel care l-a inițiat. Adică, dacă este o Hotărâre a Parlamentului prin care s-a ajuns la această procedură de demitere, această Hotărâre poate să fie anulată de către cel care a emis-o, adică nu se mai face niciun referendum”, a declarat Eugen Nicolicea.

 

În prima zi când se instalează la Cotroceni, Tăriceanu o revocă pe Kovesi si pune omul dorit de Dragnea, Oana Schmit-Hăineală. După care, Parlamentul retrage Hotărârea, Iohannis revine într-o funcție golită de conținut.

 

Trebuie precizat că, în Constituție nu este prevăzută această posibilitate, dar cum majoritatea magistraților CCR votează cu PSD, nu va fi nicio problemă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22