PSD trimite inițiativa Fără Penali la Parchet. USR acuză că s-au furat dosare cu 200.000 semnaturi

Laurentiu Gheorghe | 07.02.2019

USR acuza PSD si pe insusi Liviu Dragnea ca ar fi furat dosare cu semnaturi depuse de Uniune ca urmare a campaniei Fara Penali. PSD spune că 600.000 de semnături sunt false și depune plangere penala.

Pe aceeași temă

USR a analizat adresa prin care inițiativa partidului este trimisă la Curtea Constitutionala si a constatat ca lipsesc peste 200.000 de semnaturi fata de cele depuse. In consecinta, USR avertizeaza ca a pregatit o plangere penala, scrie Ziare.com.

"ALERTA! Dragnea fura si dosare cu semnaturi Fara Penali.

Am analizat nota pentru CCR intocmita de Secretariatul General al Camerei Deputatilor cu privire la semnaturile Fara Penali si am constatat cu stupoare ca apare o cifra suspecta de 591.097 de semnaturi inregistrate, in conditiile in care USR a depus peste 800.000 de semnaturi in Parlament, restul pana la un milion fiind inca blocate prin primarii din tara.

In aceasta nota LIPSESC foarte multe dosare depuse, fara nicio explicatie. Tot in nota apare o cifra de 93.775 semnaturi care nu sunt atestate de primarii din motivele abuzive pe care le stiti deja (lipsa celui de-al doilea prenume sau adresa incompleta pentru ca lipseste etajul) ", precizeaza pe Facebook USR.

USR banuieste o incercare a conducerei Camerei Deputatilor de a trimite la CCR un numar de semnaturi mai mic decat pragul de 500.000 impus de lege.

"Ajunge cu minciunile!

Avem documente stampilate ca sa demonstram fiecare semnatura depusa. Avem copii dupa dosare cu stampila Camerei Deputatilor.

Este fals in acte oficiale ceea ce face Liviu Dragnea prin Secretariatul General, dupa ce a comis un abuz in serviciu si a blocat peste 100 de zile initiativa in Camera Deputatilor.

Comanda politica a lui Dragnea a devenit mai importanta decat legea. Secretariatul Camerei Deputatilor nu avea competenta de a verifica semnaturile, ele au fost deja validate de primarii.

Maine la ora 11, INAINTE de trimiterea initiativei la CCR, vom clarifica situatia. Presedintele comitetului de initiativa Mihai Badea, alaturi de Stelian Ion si Cristina Pruna, vor merge la Secretariatul General sa lamureasca lucrurile. Plangerea penala este pregatita", adauga USR in postarea citata.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a votat, miercuri, trimiterea listelor de semnaturi si initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice" la Curtea Constitutionala, conform legii, dar si sesizarea organelor de urmarire penala, carora le vor fi trimise toate listele cu cele aproape un milion de semnaturi.

Cea de a doua propunere a fost sustinuta in Biroul Permanent de deputații PSD Florin Iordache si Cătălin Rădulescu-Mitralieră. Desi prezent la Parlament, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea (PSD), nu a participat nici la sedinta BP, nici la sedinta plenului, delegandu-si atributiile vicepresedintelui Iordache.

Daca trimiterea la CCR era obligatorie, conform legii, sesizarea organelor de cercetare penala este cu totul neobisnuita, ea fiind sustinuta prin vot de PSD, ALDE, UDMR si de reprezentantul minoritatilor.

"USR reclama ca este o incercare de decredibilizare a initiativei Fara Penali in Functii Publice, care a strans peste 1.000.000 de semnaturi. Voluntarii au muncit mult pentru a verifica toate listele inainte de intocmirea dosarelor si o parte dintre semnaturi au fost eliminate. Toate semnaturile care se afla acum in Parlament sunt verificate si valide.

Multi primari PSD au refuzat sa le autentifice din motive stupide, precum lipsa celui de-al doilea prenume sau lipsa etajului din adresa. Anularea unor semnaturi perfect valide pentru ca din adresa lipsea etajul sau semnatarul a omis sa-si scrie al doilea prenume - cele mai frecvente motive invocate -, este deopotriva imorala si abuziva. Mai grav, unii primari au incercat sa intimideze oamenii sa isi retraga semnaturi si le-am facut plangeri", se arata intr-un comunicat de presa transmis Ziare.com de catre USR.

Contactata de Ziare.com, Cristina Pruna, noul lider al deputatilor USR, ne-a explicat cum s-a ajuns la plangerea penala.

"In Biroul Permanent a fost pusa azi pe ordinea de zi trimiterea initiativei Fara Penali catre Curtea Constitutionala, ceea ce s-a si votat. In plus, insa, functionarii din Parlament au intocmit o nota prin care au spus ca exista anumite 'neconcordante' (ca sa citez cum a spus dl Florin Iordache) pe listele de semnaturi.

Dl Iordache a supus votului Biroului Permanent trimiterea semnaturilor catre organele de cercetare penala. A tuturor semnaturilor, desi se vorbise despre anumite neconcordante de tipul stersaturi, mazgaleli sau pasta corectoare. Cei care au luat cuvantul in sedinta au fost dl Catalin Radulescu, care mai nou este chestor in BP, votat luni de plen, si dl Iordache.

E foarte bine stiut ca dl Radulescu are o condamnare penala, iar dl Iordache este autorul OUG13 si cred ca sunt destul de clare interesele lor personale", ne-a spus Cristina Pruna.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22