PSD va restructura Guvernul până când va nimeri o formulă acceptată în Parlament

Laurentiu Gheorghe | 10.09.2019

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a declarat după ședința CEX că dacă restructurarea Guvernului propusă de Dăncilă pică la vot, vor veni cu alta până când vor avea aprobarea Parlamentului.

Pe aceeași temă

Dăncilă anunțase încă de la ședința Comitetului Executiv al PSD de luni seară că va veni în Parlament cu restructurarea în cursul săptămânii viitoare.

„Vom merge săptamana viitoare în Parlament să cerem votul pentru guvern. E prea mult spus un <>. Este un vot de calibrare si validare pentru o nouă variantă a Cabinetului. Dacă nu trece, venim cu altă variantă până convingem Parlamentul că țara trebuie totuși să fie guvernată!”, a precizat Mihai Fifor, pe pagina de Facebook.

Fifor a mai susținut însă că, în opinia sa, votul va fi favorabil. „Dovada e chiar incapacitatea cronică a partidelor din opoziție de a strânge o majoritate și de a propune o alternativă coerenta la actuala guvernare. Iar dacă majoritatea nu este la ei, înseamnă că tot asediul acesta de mai bine de trei ani asupra guvernarii PSD nu este decât ipocrizie și politicianism de duzină!”

Remaniere sau restructurare?

În ședința de luni a CEx PSD, liderii partidului au decis, la propunerea premierului, ca săptămâna viitoare Guvernul să vină în Parlament pentru un vot după plecarea ALDE de la guvernare. Conform mai multor surse participante la ședință, citate de Digi24.ro, liderii social-democrați au votat în unanimitate pentru restructurarea Cabinetului și reducerea numărului de ministere la 19. Însă, imediat după ședință, Viorica Dăncilă a spus că încă nu s-a decis dacă va fi o remaniere sau o restructurare și că „va consulta juriștii” pentru a afla de câte voturi are nevoie.

„A fost vot în unanimitate pentru restructurare guvernamentală”, au susținut surse din partid, după ședința CEX.

Majoritatea PSD

„Prima dată cred că este important să decidem dacă vrem restructurare sau remaniere. Am vorbit în eventualitatea în care mergem pe restructurare vom merge pe 19 ministere și premierul. Dacă mergem pe remaniere trebuie să vorbim cu deputații și senatorii. Depinde decizia CEx și de discuțiile pe care le vom avea cu deputații și senatorii. Vom vedea. Mă voi consulta cu juriștii și voi vedea care este situația”, a spus Viorica Dăncilă.

Problema voturilor de care are nevoie Viorica Dăncilă pentru a-și impune un Guvern restructurat este una extrem de importantă pentru PSD-iști, în condițiile în care, în mod normal, ar avea nevoie de majoritatea de 233 de parlamentari. Din cauză că, până în acest moment, în urma negoicerilor, PSD nu a reușit să adune suficiente voturi, social democrații vor să interpreteze Constituția astfel încât să își impună Guvernul cu majoritate simplă. Adică 50%+1 din numărul parlamentarilor prezenți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22